Читај ми!

Борге Бренде: Водећа позиција Србије у области нових технологија у региону

Развој у области биотехнологије и биоинжињеринга биће револуционаран у наредним годинама, рекао је за РТС председник Светског економског форума Борге Бренде на дан када је у Србији отворен Центар четврте индустријске револуције. Већ се види колико Србија има користи од тога што је предводница технолошких промена, каже Борге Бренде и истиче да је свако друго ново радно место у Србији у овој области.

У Београду се одржава конференција "Будућност биотехнологије", на којој учествује око 600 лекара, научника, технолога, ИТ стручњака из 20 земаља. Конференцију организују Влада Србије и Светски економски форум, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој.

Овом конференцијом званично је отворен Центар четврте индустријске револуције.

"Ово је наш 16. центар, који ће се фокусирати на биологију, биотехнологију, вештачку интелигенцију и заиста је јединствен и показује водећу позицију Србије у области нових технологија у региону", каже председник Светског економског форума Борге Бренде.

Шта овом конференцијом добијају грађани, стручњаци, а шта државе?

Развој у области биотехнологије и биоинжињеринга биће револуционаран у наредним годинама. Већ се види колико Србија има користи од тога што је предводница технолошких промена. Свако друго ново радно место у Србији је у овој области, а 10 одсто БДП-а долази из технологија. То несумњиво високо котира Србију.

Где се све примењује биотехнологија - шта је њена будућност?

Видели смо само врх леденог брега, када је реч о могућностима биотехнологије и биоинжењеринга. Нове вакцине у борби против пандемије показале су шта може да се уради са овим типом технологије. Друге болести са којима се данас суочавамо ће изгледати другачије у будућности, зато што ће ове револуционарне технике бити подршка здравству.

Прво смо имали пандемију, потом рат у Украјини - како се све то одражава на економије широм света? На живот породица, опстанак компанија. Какве су ваше прогнозе?

Светска економија се вероватно креће ка рецесији следеће године, што долази пошто смо се суочили са највећом пандемијом у последњих сто година. Надам се да ће свет, као и током пандемије, гледати да више сарађује, да се много мање такмичи и да ћемо опет покушати да нађемо решење, где ће сви бити на добитку.

Како оцењујете тренутну економску ситуацију у Србији? Шта нам саветујете?

Под вођством премијерке Брнабић и председника Вучића, Србија је направила веома важне кораке ка стварном лидерству у новим технологијама и вештачкој интелигенцији. То ће бити веома важно за Србију у наредним годинама, зато што ће се област технологије развијати, чак и у кризама рађаће се нове компаније и мислим да је то шанса за Србију која има знање, а која ће се суочити са кризом као и цео свет. Јер сви смо ми у истом чамцу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво