Читај ми!

Грејна сезона одлаже се широм Европе - продавнице остају без фрижидера а предузећа без топле воде

Влада Србије забранила је извоз и изношење природног гаса до 31. октобра, како би се обезбедило сигурно снабдевање домаћег тржишта и спречила могућа штета по привреду и грађане. Европска комисија покушава да ограничи дневне осцилације цене гаса механизмом максималне цене, који ће бити представљен у уторак. Гас је, због рата у Украјини, у Европи много скупљи него прошле зиме. Различите земље штеде на различите начине и припремају се за, како наводе, неизвесну зиму.

У Милану, који припада зони Е, када је у питању грејање, сунчано је и топло, 24 степена, а током ноћи 13 степени. У престоници Италије још је топлије, а тако ће бити, прогнозирају метеоролози, и наредних недељу дана. Михољско лето и штедња гаса током зиме за 10 одсто, померили су почетак грејне сезоне у Италији за осам дана. То је само једна од мера Националног плана италијанског Министарства за еколошку транзицију.

Када ће почети грејна сезона, зависи не само од тога које су температуре ваздуха, већ и од тога о којој регионалној енергетској зони је реч. А има их пет. Извесно је да ће, када почне грејна сезона, температура у италијанским становима бити максималних 19, а у фирмама 17 степени.

"Под тим акцијама се подразумевају и савети који се дају грађанима око уштеда које се односе на смањење коришћења рерне, на искључивање фрижидера када се одлази на пут, затим на смањење коришћења плина, исто тако да се не остављају утикачи на стендбају, да се смањује температура и трајање туширања, да се машина за веш укључује само онда када је заиста пуна", каже дописница РТС-а из Италије Сања Лучић.

И у осталим европским земљама направљени су планови за уштеду енергије. Тако су, на пример, у мађарским трговинама искључени фрижидери за расхлађивање пића, раде само замрзивачи.

Да би Француска прегурала зиму, грејна сезона почеће 15 дана касније, а завршиће се 15 дана раније. У јавним институцијама и предузећима топла вода ће бити искључена, грађанима се саветује да воду у бојлерима греју до 55 степени и потпуно искључе апарате које не користе.

Излози продавница биће у мраку од један сат по поноћи до 6 ујутру. Тражи се да се службеници групишу по канцеларијама, а биће и рада од куће.

У Немачкој је цена гаса утростручена, струја је два пута поскупела за више од 30 одсто. То је дало резултат, а и даље се апелује на грађане да штеде.

"Већ овог јула су многи морали да доплате по неколико стотина евра, будући да је обрачун због повећаних рачуна био велики. Страх да би обрачун следећег јула могао да буде астрономски и да би тај цех који морају да плате због повећане цене гаса могао бити мерен у хиљадама евра, учинио је да грађани више штеде", рекао је дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић.

Михољско лето свима иде на руку, јер је штедња природног гаса извесна у свим земљама Европске уније. За сада успевају да уштеде, пре свега због одлагања почетка грејне сезоне. Када почне, брзо ће се видети колико су грађани спремни да се придржавају препоручених мера.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво