Читај ми!

Немачки МТУ отвара фабрику у Новој Пазови, планирано до 2.000 радних места

У Нову Пазову стиже немачка компанија за ремонт авио-мотора, МТУ аеро-енџинс. Инвестиција је вредна 100 милиона евра. У првој фази биће запослено нешто више од 500 људи, а укупно је планирано до 2.000 радних места за стручњаке из те високотехнолошке индустрије.

Плату већу и до три пута од просечне и услове рада као у свим огранцима МТУ групације, најавили су званичници пре три године, приликом полагања камена темељца за нову фабрику.

Некада су се у Трстенику правили делови за "Боинг", слична производња била је у Панчеву. Одласком Југославије, Србија је напустила групу земаља које су имале авио кластер. МТУ отвара врата повратку наше земље у мрежу европске и светске авио-индустрије.

"Кад год нас је неко питао откуд Србија, могу са 100 одсто сигурности да кажем да је ово изузетно окружење за инвестиције, и да може да се нађе много посвећених људи овде и последње, али не мање важно, ту је огромна подршка српске владе која је спремна за сарадњу са инвеститорима. Све што нам је обећано у старту, 2019. и договори које смо постигли тада са владом Србије, све је испоштовано и испуњено", каже Рајнер Бекер, директор МТУ Србије.

Поправка и одржавање летелица

У предвиђеном року изграђен је објекат величине 37.000 квадратних метара, чији је капацитет 400.000 сати ремонта годишње. Основна делатност МТУ је поправка и одржавање летелица и свемирских летелица.

Баве се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе комерцијалних и војних авиона, и један је од три најбоља пружаоца услуга одржавања мотора комерцијалних авиона и индустријских плинских турбина.

Прва поправка делова мотора за авионе у децембру

"Свака авио-компанија са којом радимо у целој МТУ групи, сви ти делови авиона који треба да буду поправљени, растављени на ситне делове, долазиће на поправку у Србију. То је добра и дефинисана основа за развој пословања овде", наводи Бекер. 

За децембар је најављена прва поправка делова мотора за авионе које ће се радити у нашој земљи. У војном сектору, "МТУ аеро енџинс" је водећи индустријски партнер за скоро све типове мотора којима управљају немачке оружане снаге. МТУ има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса мотора В2500 који се налази у "ербасу А320".

Образовање кључно у запослењу

Пошто се ради о високотехнолошкој индустрији, образовање игра кључну улогу у запослењу, оно је загарантовано инжењерима, онима са средњом техничком школом и са ваздухопловне академије.

"Ми запошљавамо велики број инжењера, оператера, то је све техничко особље, оно што нама јесте важно и што јесте неопходан услов је један висок ниво квалификација", наводи Жаклина Теофиловић, директорка сектора за људске ресурсе МТУ Србије.

Указује да улажу доста у дуално образовање, те да следеће године почињу са практичним тренинзима за ученике техничке школе и ваздухопловне академије.

"Имамо пример једног колеге, који је 20 година живео у Канади, а онда се вратио у Србију и препознао МТУ као место где може да развија своју каријеру и да ради", наводи Теофиловићева.

Из компаније поручују да им је битно повезивање са локалном заједницом. Трећина тренутно запослених је из Старе Пазове. Услови за рад биће идентични онима који су у свим огранцима МТУ групе. Једна од предности је, истичу из компаније, вртић, не само за децу запослених, него за сву децу из околине.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво