Читај ми!

Узелац: Ако морате да узмете кредит, боље да то урадите одмах

За кредит у износу од 30.000 евра, у јануару смо плаћали рату од око 120 евра, сада, у септембру, 150. И то није крај општег раста цена и инфлације, кажу стручњаци.

Поскупљење кредита дешава се постепено. Стручњаци кажу да неће бити драстичних удара, али финансијску стабилизацију најављују тек за 2024. годину.

"Змислите да имате кредит од 10 одсто и за ноћ скочи на 20, не значи да ће рата скочити дупло. Значи, то неће да се деси, другачија је рачуница, зависи од доста фактора, али постоје калкулатори онлајн, можете проверити све те ствари да видите који је најгори могући сценарио и то је, уствари, најбољи приступ", рекао је Душан Узелац са сајта Каматица.

Свакако да се детаљи разликују од банке до банке и од случаја до случаја али - да ли можемо да претпоставимо колико нас поскупљење кредита очекује у скорије време.

"Банке кредите договарају један на један. И то је тешко видети, тек на билбордима ћемо видети нека просечна поскупљења. С друге стране, смањује се потражња грађана за кредитима зато што су уплашени, али опет нема разлога, а неко ко мора да узме кредит, боље да то одради одмах него када то буде још скупље и када он буде у још већем проблему. Ако он буде у већем проблему, може да се деси да ниједна банка неће да му одобри кредит", каже Узелац.

Заоштрава се кредитна политика због тога што се заоштравају финансијски услови, а и проценат оних који купују кредите полако опада.

За банкарске накнаде и провизије требало би да поставимо другачију рачуницу.

"Оно што је битно да разумете то је да цела трансакциона прича је нешто што банка продаје своје услуге и те услуге имају вредност нама. Значи, ако се нама исплати да ми нешто урадимо на телефону, за пет минута без изласка из куће, без одласка у банку, на шалтер и ако нам се то исплати, ми дефинишемо цену да ли нам је то вредно 50 динара, 100, 150, 200", додаје Узелац.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво