Читај ми!

НИС: Строго се придржавамо прописа држава у којима послујемо

Нафтна индустрија Србије објавила је, поводом покретања кривичне истраге против четворо запослених у НИС петролу у Румунији због сумње о одавању поверљивих података о налазиштима нафте и гаса у тој земљи, да се НИС строго придржава прописа држава у којима послује.

НИС је у одговору навео да ће компанија у потпуности сарађивати са свим надлежним органима у Румунији.

"Основни принцип пословања компаније НИС је да се строго придржава важећих законских прописа држава у којима послује. Компанија је сарађивала и у потпуности ће сарађивати са свим надлежним органима како би се разјаснили сви аспекти у вези са активностима компаније и њених запослених у Румунији", саопштио је НИС.

Иначе, медији преносе да Тужилаштво први пут помиње Србију као централу НИС-а у коју су слате информације, а да Национална асоцијација за минералне ресурсе каже да је НИС радио по закону.

Румунске власти објавиле су јуче да су покренуле кривичну истрагу против четворо запослених у румунској подружници компаније НИС Петрол чије је седиште у Србији, а због сумње за одавање пословних података.

Румунска служба за информисање и односе са јавношћу Управе за истраживање организованог криминала и тероризма навела је, између осталог у свом саопштењу објављеном на њиховом сајту, да је четворо запослених избегавало "методолошке норме за примену Закона о нафти, односно процедуре које је наметнула Национална агенција за минералне сировине" и да су слали "необјављене податке у вези са ресурсним фондом (резервама минерала) у Румунији компанији из истог конзорцијума у Србији".

Рације у канцеларијама у Букурешту и Темишвару

Румунски тужиоци за организовани криминал саопштили су да је полиција у оквиру истраге извршила рацију у канцеларијама те подружнице у главном граду Букурешту и у Темишвару на западу земље, као и претрес у домовима тих запослених.

Како се наводи у саопштењу, након претреса одузето је више докумената и медија за чување података, а осам особа је приведено на саслушање у Управу за истраживање организованог криминала и тероризма.

Такође је поднета оптужница против четири особе које су приведене на саслушања, а који су страни и румунски држављани.

Румунски медији јавили су, како преноси АП, да су четворица осумњичених држављани Молдавије и високо рангирани у румунској филијали НИС Петрола.

"Оптужницу су поднели тужиоци Управе за истраживање организованог криминала и тероризма - Територијална служба Темишвара, тврдећи да су запослени у филијали мултинационалне компаније (који имају руководеће или друге одговорности у компанији или, напротив, немају потребна овлашћења за обављање одређених послова у оквиру овог предузећа) избегавали методолошке норме за примену Закона о нафти, односно процедуре које је наметнула Национална агенција за минералне сировине и слали необјављене податке у вези са ресурсним фондом (резервама минерала) у Румунији компанији из истог конзорцијума у Србији", наводи се у саопштењу.

НИС Петрол Румунија управља Гаспромовим бензинским станицама на западу те земље и спроводи истраживање нових извора нафте. Румунски тужиоци су рекли да су, како наводи АП, информације о геолошким подацима послате у Београд и Русију пре него што су достављене румунским властима.

Србија је 2008. године продала већински удео у свом државном нафтном предузећу НИС руском Гаспромњефту.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво