Читај ми!

Западни Балкан у другом полувремену кризе – како обуздати инфлацију, а не угрозити привредни раст

Западни Балкан и цео свет су у другом полувремену кризе којој се не сагледава крај, порука је са Самита министара финансија и гувернера региона у Бечићима. Тражи се одговор на питање како обуздати инфлацију, а не угрозити привредни раст. Спремни смо да помогнемо и финансијски, каже регионална директорка ММФ-a за Западни Балкан и потврђује да се са Србијом већ разговара о новом аранжману.

Након две године паузе, због пандемије, у Бечићима поново економски и финансијски стручњаци региона и свет – сагласни на проблеме које је донела пандемија само су се надовезали нови узроковани ратом у Украјини и све земље се суочавају с растом инфлације и јавног дуга.

Јачина инфлаторног удара премашила је сва очекивања с почетка године. Сједињене Државе и Кина већ су у рецесији, а ка њој иде и Немачка, кажу у ММФ. Инлфаторног удара није поштеђен ни Западни Балкан.

"Висока инфлација у региону не треба да чуди, јер домаћинства 50 одсто зараде троше на енергенте и храну. У Европској унији се троши 23 одсто. Због поскупљења хране и пића цене расту. Зато државе треба да помажу најугроженије грађане и предузећа. Истовремено, треба спречити раст зарада у јавном сектору да би се сузбила поскупљења, бољи су једнократни бонуси", рекла је Стефани Верена Ебле, шефица канцеларије ММФ-а за Западни Балкан.

Следећи савет је да се ради на опоравку енергетског сектора, да се заустави интензивни увоз енергената уз стимулисање штедње струје.

"Увели смо четири блок тарифе са четири различите цене, с тиме да они људи који троше мање плаћају мање. Ко троши више плаћа већу цену", навео је Филип Николоски, заменик министра финансија Северне Македоније.

Свим државама у региону фали новца, а решење је или повећaње задужености или боља наплата пореза и сузбијање шверца. После недавне заплене 1,5 милијарди цигарета у Луци Бар у буџете Босне и Херцеговине и Црне Горе слило се додатних 85 милиона евра.

"Лука Бар била је, нажалост, извор око 20 одсто нелегалних белих цигарета које се производе углавном у Кини и Дубаију и производе се искључиво за потребе шверца. Глобално, али са посебним фокусом на богата европска тржишта. Повећање од 15 милиона у Црној Гори било је више него довољно да избалансира и компензира губитке од акцизе на гориво", рекао је Горан Пекез из компаније "ЈТИ".

"Још има простора за сузбијање шверца. Овог пута се ради о прекограничном шверцу. Ми смо заиста 'Отворени Балкан' у смислу криминала и шверца. Надам се да ћемо бити и за промет љдуи и капитала", истакао је Александар Дамјановић, министар финансија Црне Горе.

За црногорског министра "Отворени Балкан" је шанса за енергетску стабилност и развој региона, а представници међународних институција поручују – из зачараног круга проблема нико не може да изађе сам.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво