Читај ми!

Влада ограничила цене шећера и пилећег меса на вишем нивоу

Цена белог кристал шећера ограничена је на вишем нивоу, а коригована је и цена свежег пилећег меса, саопштила је Влада Србије.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници више измењених уредби и одлука чије је важење орочено на 31. октобар 2022. године.

"Усвојена је измењена Уредба о ограничењу висине цена деривата нафте, имајући у виду да је тржиште још нестабилно и да је зато неопходно продужити период важења ограничења цена тих производа", саопштила је Влада.

На седници је измењена и Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница.

У Уредби је наглашено да корекција цена неће значајно утицати на животни стандард грађана и да би у овом тренутку већи проблем била несташица тих производа.

Влада је саопштила да су кориговане цене белог кристал шећера и свежег пилећег меса.

"У односу на претходни период, коригована је цена белог кристал шећера, због значајнијег раста цене инпута и енергената, што је довело до раста цене коштања. Зато је било неопходно ограничити цене на вишем нивоу како би произвођачи имали простора да се припреме за предстојећу сетву и да би се избегла могућност да засади шећерне репе буду мањи од домаћих потреба. Такође, због раста цене сточне хране, било је неопходно кориговати и цену свежег пилећег трупа", саопштила је Влада.

Чланови Владе изменили су Одлуку о привременој забрани извоза млека и производа од млека и тако забрану извоза тих производа продужили за још 30 дана.

"Ова мера ће спречити могућу штету по привреду и грађане, а измене су донете у циљу ублажавања последица и спречавања критичне несташице млека и производа од млека, услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту", наводи се у саопштењу.

Измењена је и Одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте и њено важење је, такође, продужено до 31. октобра 2022. године.

"Измењена одлука је донета с обзиром на актуелну ситуацију у вези са ценом сирове нафте на светском тржишту, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи, а у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана, као и очувања привредне стабилности", пише у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво