Читај ми!

Мали: Немамо проблем са јавним дугом, повећање пензија од новембра 9 одсто

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да јавни дуг Србије износи 31,5 милијарди евра и да, ако погледамо апсолутни износ, немамо никакав проблем, као и да отплаћујемо обавезе на време. Крајем године имаћемо највећи БДП икада, преко 60 милијарди евра, истакао је Мали. Најављује да ће од 1. новембра пензије бити повећане 9 одсто, од 1. јануара следи додатно повећање од 12 одсто, тако да ће од 1. јануара пензионери имати преко 20 одсто већу пензију. Плате у јавном сектору од 1. јануара биће повећане за 12,5 одсто.

Када ћемо знати хоће ли нам бити одобрен стендбај аранжман са ММФ-ом и да ли би то подразумевало додатну сигурност пред предстојећу зиму? Министар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је аранжман са ММФ-ом важан, као и да смо кренули у сарадњу 2015. године и помогли су нам да кроз реформски процес прођемо брже и успешније.

"Данас је Србија пример успешности реформи од 2014. године до 2018. када смо завршили те реформе и тешку фискалну консолидацију и ушли у стопе високог раста, пре кризе изазване ковидом", рекао је Мали.

Мали је најавио да ће 20. октобра доћи мисија ММФ-а у Србију, биће ту десетак дана и разговараће се о томе како даље да сарађујемо са Фондом.

Постојећи аранжман без икаквих финансијских обавеза истиче у јануару 2023. године, природно је, пошто смо задовољни сарадњом, да видимо како ћемо сарађивати даље, додаје министар.

Стендбај аранжман са ММФ-ом 

Према његовим речима, једна од могућности је стендбај аранжман са ММФ-ом. То би дало додатни импулс наставку реформи у Србији и додатну сигурност, јер када имате аранжман ваш кредибилитет и сигурност инвестирања је већи, поручује Мали.

"У том тренутку могли бисмо да повучемо нека средстава од ММФ-а, много повољнија него што бисмо могли на тржишту капитала због целе кризе у свету", напоменуо је Мали.

Подсећа да је током Генералне скупштине УН председник Вучић имао састанак са председницом ММФ-а која је рекла градите финансијске бафере што више, финансијске резерве што више, да имате довољно кеша да реагујете ако се ситуација још више погорша.

"Конфликт у Украјини, енергетска криза, глобална криза захтева да имамо довољно финансијских средстава, зато је важно да добијемо од Емирата кредит од милијарду долара од три одсто", рекао је Мали.

Јавни дуг 31,5 милијарди евра

Мали напомиње да су "нeодговорни појединци били забринути због висине јавног дуга".

"Јавни дуг је 31,5 милијарди евра, ако погледате апсолутни износ ми немамо никакав проблем, отплаћујемо обавезе на време", каже Мали.

Навео је примере других земаља у апсолутном износу – Француска 2.900 милијарди, Немачка 2.482 милијарде јавног дуга.

Мали указује да је прави показатељ када износ јавног дуга упоредите са вредношћу производа и услуга које произведете у једној години, што је БДП.

"Када ставите наш јавни дуг у однос са БДП-ом, удео јавног дуга је око 53, одсто, далеко испод нивоа Мастрихта од 60", подвукао је Мали.

Навео је податак за Грчку где је то 193 посто, у Шпанији 118, у Француској 113, у Црној Гори 103, просек ЕУ је 90 посто.

"Ми смо далеко од било каквих проблема што се тиче јавног дуга", напомиње министар финансија.

Подсећа да је 2012. године укупан јавни дуг био је 17,7 милијарди евра, БДП је био 33,6 милијарди, однос је био око 53 одсто, данас је око 53 одсто. БДП је тада вредео 33,6 милијарди, данас 60,2 милијарде.

"Имаћемо крајем године највећи икада БДП, преко 60 милијарди евра. Тада, 2012. године, просечна плата је била 331 евро, данас у јуну је 633, БДП по становнику је био 4.700 долара, данас је преко 8.000 долара. Тада је стопа незапослености била 25,9, сада је 8,9 одсто – историјски најнижа", упоредио је податке.

Тада нисте имали ниједну инвестицију у Србији, сада за првих осам месеци 2,6 милијарди евра инвестиција, каже Мали.

"Зато нам је важно да наставимо са реформама да покажемо свима да је, упркос кризи, држава показала да је стабилна, помогли смо грађанима са 100 евра, па младима, привреди", рекао је Мали.

Никада већа криза, велики број развијенијих улазе у рецесију

Министар Мали указује да је у првом кварталу стопа раста била 4,3 одсто, у другом кварталу 3,9 одсто, што значи да смо далеко од рецесије.

"Боримо се да обезбедимо довољно гаса, струје, хране и држава је преузела терет кризе на себе. Стабилни смо и јаки и данас имамо две и по милијарде евра на рачуну у кешу, ликвидни смо", истакао је Мали.

То значи, како каже, да смо спремни за предстојећу зиму, када је бар новац у питању, треба обезбедити додатне количине струје, увек имате недостатак струје када је зима у питању. Раније је цена била 80 евра по мегавату, а сада је преко 400 евра.

"Огромни су изазови пред Србијом, али се боримо да издржимо. Молба грађанима је да штедимо, цео свет то ради, угасимо сијалицу дневно, мање ћемо новца давати за увоз струје", рекао је Мали.

Није питање ова зима, прегураће Европа, шта ће на зиму после?, упитао је министар Мали.

Повећање плата и пензија

Мали најављује да од 1. новембра "идемо са повећањем пензија од девет одсто, од 1. јануара додатно повећање од 12 одсто". "Од 1. јануара ће пензионери имати преко 20 одсто већу пензију него током ове године", наглашава министар.

Просек инфлације је 11,5 одсто, наредне године пројекција је 8,7 одсто, што је 20 одсто повећање пензија у апсолутном износу, подвукао је он.

Од 1. јануара биће 12,5 одсто повећање плата у јавном сектору, истиче Мали, додајући да се води рачуна о животном стандарду, да се добије више новца од инфлације, а са друге стране да се потрошња настави.

Мали напомиње да је забринут због ситуације у свету, али да ћемо се изборити и да ће Србија бити јача од других.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво