Читај ми!

Топлане у Србији штеде струју, која су три чешка позитивна ефекта рационалне потрошње

Јесење температуре опмињу да се ближи грејна сезона која званично почиње 15. октобра. И Влада и Удружење топлана поручују - грејање ће почети на време, јер би свако одлагање само повећало потрошњу струје. Пред нама је, кажу, једна изазовна сезона, али је обезбеђено довољно свих енергната и припремају се планови санбдевања за 16 даљинских система који могу да раде само на гас.

Топлане ће до краја септембра завршити ремонте. Од 1. до 15. октобра обављају се техничке пробе система које, како обећавају у Удружењу топлана, могу и подмлачити радијаторе, ако то буду захтевале временске прилике.

Од 60 топлана - 36 греје на гас. Од тога - 16 постројења нема могућност да у случају поремећаја у снабдевању, тај енергент замени мазутом или лож уљем. Зато, са Владом, кажу, траже решење и за њих.

"Практично имамо тих 16 топлана за које у сваком тренутку мора бити обезбеђене одређене количине гаса. И као што се то и у ранијим периодима дешавало, када смо имали гасне кризе, као 2009. године. И смо вежбали такву ситуацију то није ништа ново за њих и које немају супституцију и јавно снабдевање морају се оставити одређене количине", каже Дејан Стојановић, директор Пословног удружења "Топлане Србије".

Дуг потрошача за грејање премашује 25 милијарди динара, од чега су дуговања грађана 15 милијарди динара. Сви енергенти су поскупели, па и већина топлана тражи корекцију цене грејања.

"Мазут је поскупео 65 одсто од прошле године до ове године. То у цени резултира са 30 до 40 одсто поскупљења. Од 60 топлана, 13 није поднело захтеве за поскупљење, остали су поднели и до сада је одобрено 13 или 14 захтева. То су повећања од два, пет до 38 одсто", каже Стојановић.

Чланице Европске уније убразно раде на попуњавању залиха. Неке већ ограничавају цене енергента, разматрају планове за ванредна снабдевња гасом и струјом и позивају грађане и предузећа на штедњу.

"Рационално коришћење гаса и струје сваког од нас имаће три различита позитивна и неопходна ефекта ове зиме: прво - уштедећемо сопствени новац, друго - уштедеће наш заједнички новац у државном буџету и самим тим заједно се борити против инфлације, треће - помоћи ће нашој привреди", каже Петр Фиала, чешки премијер.

Европске енергетске берзе бележе појефтињења: цена гаса је на најнижем нивоу у протекла два месеца - испод 1.800 долара, а цена барела нафте плала је на 89 долара. Али мегават сат струје и даље је прескуп - око 370 евра.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво