Читај ми!

Експо Русија Србија у Београду - јачање привредних односа две земље

У Београду је почео сајам "Експо Русија Србија" - манифестација која већ шесту годину додатно јача привредне односе. Прошле године Руска Федерација је била наш четврти спољнотрговински партнер.

Први пут су у Београду са програмом сонди за испитивање отопљеног метала у црној и обојеној металургији, у металуршким комбинатима и индивидуалним ливницама. Верују да ће успоставити пословне контакте, јер кажу да су конкурентни, пре свега захваљујући домаћим сировинама и јефтиним енергентима.

"Осим на домаћем, руском тржишту, присутни смо и на евро-азијском тржишту, тржиштима Саудијске Арабије, Ирака, Ирана. Продавали смо у Пољској, Мађарској, али је то тренутно стало", каже Јевгениј Владимирович Сајсанов из компаније "Сидермаг".

Пре шест година у Србију су донели чагу, врсту гљиве која расте само на брези. Сада шире пословање.

"БиоДигидрокварцетин то је екстрат од корена Ареша То је невероватна чистоћа, 99,6 посто која је сада број један на свету. Нико нема такву чистоћу", тврди Марина Ранчић из фирме "Азеко".

Руски амбасадор је учесницима скупа пренео поздраве и поруку руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

"Партнерство Русије и Србије се заснива на искреном политичком дијалогу на високом и највишем нивоу. Сарадња двеју земља наставља да се развија у свим областима, од трговине и енергетике, инфраструктуре, до медицине, науке и културе. Циљ и ове изложбе јесте ширење сарадње између руских и српских привредника али и компанија из других земаља у региону, и промоција заједничких пројеката", нагласио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Европа се ујединила на начелима слободног протока људи, робе, капитала, идеја и различитих програмских визија, подсетила је Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Одбора за дијаспору и Србе у региону.

"Читав тај концепт данас живи у Србији. Данас ми демонстрирамо како он треба поново да изгледа на читавом европском континенту", истиче Милица Ђурђевић Стаменовски.

Уверена је да за грађане Србије неће бити зиме док на овај начин негујемо руско-српску сарадњу кроз уговор о слободној трговини.

Међу излагачима су и компаније у Републици Српској.

"Нисмо увели санкције Руској Федерацији. Нећемо их ни увести и захваљујући тој рационалној политици Милорада Додика, и Сарајево које је желело то да уради, имаће ове зиме енергенте, имаће гас, грађани Сарајева ће се грејати ове зиме под далеко повољнијим условима него што су земље у окружењу", тврди министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади Републике Српске Сребренка Голић.

Почетком септембра, руски председник Путин потписао је Указ о концепцији хуманитарне политике Русије у коме се први пут посебно наглашава важност словенског јединства.

"Овај пословни форум окупио је оне који су за пословну сарадњу на традицији и православним вредностима. Европа има прилику да боље схвати Русију. Човечанство је пред избором да ли ће човек остати човек, или ће постати бездушна машина", каже председник Међународног словенског савета Сергеј Бабурин.

Током два дана планирано је и више стручних скупова посвећених енергетици, медицини, пољопривреди и сарадњи земаља Балкана са Евроазијским економским савезом.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво