Читај ми!

Михајловић: Мазута има за сто дана, ноћас смо увезли струје за 1,3 милиона евра – морамо да штедимо

Држава не прави планове за рестрикције, али ћемо морати да увозимо струју и за то ће бити издвојена огромна средства, рекла је за РТС министарка енергетике Зорана Михајловић. Циљ је да се уштеди 15 одсто струје, јер онда не бисмо морали да је увозимо.

Док већина европских земаља прави планове за рестрикције, Србија прави планове за уштеду пре свега у јавним предузећима. Планови треба да буду готови до 15. септембра, као и начин како ће се пратити њихово спровођење, рекла је за РТС министарка енергетике Зорана Михајловић.

"Ноћас смо увезли струју у вредности од 1,3 милиона евра. Ми ћемо сасвим сигурно морати да увозимо струју ове зиме, за шта ће бити издвојена огромна средства", рекла је министарка.

Србија је једина земља која се определила за овакву врсту штедње. Уз препоруке грађанима како да штеде електричну енергију, појединци који буду мање трошили биће и награђени.

Када је реч о ситуацији у ЕПС-у и на коповима, министарка каже да пара за инвестиције сада нема, а да је опрема стара. 

"Багер из Колубаре који ових дана помињу медији да је оштећен је у олуји, стар је 27 година и требало је да иде на ремонт. Та опрема је стара, а тренутно немамо новца за инвестиције, и ми ћемо сасвим сигурно морати да увозимо струју", рекла је Михајловићева.

Када је реч о топланама, министарка каже да су оне спремне за предстојећу грејну сезону и да имамо резерве мазута. 

"Залиха мазута имамо за 100 дана, нафте и нафтних деривата за 60 дана. Кризни планови су спремни за непредвиђена дешавања на европском тржиште", рекла је министарка.

Када је реч о пелату, због поремећаја на тржишту снабдевања инспекције су обишле 270 привредних субјеката од којих свега 30-ак није имало регуларне папире, због чега им је заплењена роба.

"Снабдевање је нормализовано, има довољно пелета, а и већина грађана је већ набавила пелат", каже Михајловићева.

Министарка понавља да се рестрикције струје не планирају. 

"Не праве се планови за рестрикције, без обзира на то што се рестрикције најављују и у Француској, Немачкој, Великој Британији. Ми ћемо се трудити да обезбедимо за све редовно снабдевање, али грађани морају да буду свесни да ће огроман новац бити издвојен за то", нагласила је у гостовању на РТС-у министарка енергетике Зорана Михајловић.

Меморандум о енергетици и сарадњи са Албанијом

У оквиру самита Отворени Балкан са Албанијом потписан је меморандум о сарадњи у енергетици. Отворени Балкан је шанса за бољи живот, за повезивање и инвестиције које треба да нам омогуће да имамо довољно енергије, рекла је министарка.

"Овај меморандум, који је Србија потписала са Албанијом, даје нам могућност да учествујемо у веома важном пројекту изградње терминала за нафтни течан гас у Албанији, који ће имати капацитет преко пет милијарди кубних метара гаса. Важно је да се Србија повеже са регионом како би у будућности била много више гасно стабилнија него што је данас. Ми смо данас, када је реч о снабдевању гасом и нафтом, прилично нестабилни, али циљ Отвореног Балкана и јесте да се повезујемо, да грађани боље живе", нагласила је министарка Михајловић.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво