Читај ми!

Момировић: У Бугарској нам је заробљено више од милион тона угља и 400.000 тона житарица

Поједине реке су овог лета потпуно пресушиле, неке су на историском минимуму, а водостај великих река, као што је Дунав, опао је неколико метара. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре у Влади Србије Томислав Момировић наводи за РТС да je Дунав својим током кроз нашу земљу плован али да је обустава пловидбе том реком у Бугарској велики проблем. Због обуставе пловидбе у Бугарској нама је заробљено више од милион тона угља и 400.000 тона житарица, рекао је Момировић.

Томислав Момировић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је због обуставе пловидбе нама тренутно заробљено више од милион тона угља у Бугарској.

"Ми имамо заробљених милион и двеста хиљада тона угља, 400.000 тона житарица, огроман број сировина за нашу металску и хемијску индустрију. Наравно, један део се пребацује на друм и железницу, али она не може да подржи оволики саобраћај. Један речни танкер замењује 144 камиона цистерне, један брод који превози расути терет замењује 70 камиона", наводи Момировић.

Указује да су реке кључне за снадбевање и како каже, ако се ми не умешамо у овој проблем који је тренутно у Бугарској, имаћемо још већи проблем на јесен.

Подсетио је да ни у једном тренутку, ни на једном делу Дунава у Србији није било обуставе речног саобраћаја. 

"Ми смо на време почели да радимо са припремама на нашем делу реке, успели смо да изведемо све интервентне багерске радове које смо планирали. Дунав на нашем делу ни у једном тренутку није обустављен што се тиче речног саобраћаја. Међутим то је заједнички коридор и у овом случају заједнички проблем јер када у Бугарској он није плован ми немамо пуну оперативност", истиче Момировић.

Најавио је да ће сутра бити потписан споразум са бугарском владом, чиме ћемо нашу механизацију ставити на располагање Бугарима.

"И заједно ћемо са Румунима извршити те интервентне радове како бисмо обезбедили пловност Дунава, не само пловног пута већ и приступ лукама и тиме ослободити не само угаљ већ и житарице. Ако ми то не урадимо, ми ћемо бити у великом проблему", рекао је Момировић.

Указао је да је нама пловност Дунава од стратешке важности како би обезбедили енергетску стабилност.

"Ово није само помоћ Бугарској, ови радови су од стратешке важности за нас, ми обезбеђивањем пловности Дунава у Бугарској омогућујемо нашим енергетским капацитетима да искористе тај угаљ, да мање струје увозимо. Ја сам задовољан и поносан што ћемо ми интервенисати у Бугарској, помоћи њима и врло брзо решити проблем", навео је гост Јутарњег програма.

Очекује да ће радови на Дунаву трајати око 60 дана.

"Али људи треба да разумеју да то не значи да ће Дунав бити блокиран 60 дана. Ако могу да замисле како то изгледа на ауто-путу када ви блокирате две траке, па онда користите само две. Ја очекујем да ћемо ми врло брзо ослободити Дунав да може да се одвија саобраћај успорено, али да ћемо за 60 дана, ако нам време иде на руку успети да потпуно обезбедимо пловност Дунава са Бугарске стране. Наравно ту су и Румуни који ће притећи у помоћ и ово је још једна демонстрација регионалних и добрих односа", рекао је Момировић. 

"У наредне две или три године извадићемо 21 ратни брод из Дунава"

Указује да се на Дунаву ради још један велики пројекат - реч је о вађењу немачке флоте која је потопљена у Другом светском рату код Прахова.

"Ту је потопљено више од 220 бродова, одмах после рата један део бродова је померен са пловног пута, а један мањи део је извађен али је дошло до експлозија и то је било небезбедно да се извади са пута у том тренутку", каже Момировић.

Указује да је реч о ратним наоружаним бродовима у којима се налази експлозив, пуно подводних, подморничких мина.

"Ми прво морамо да деминирамо, разоружамо те бродове, да се безбедно уклоне те мине, све то мора да се одвија под водом", наводи Момировић.

Указује да тај процес није јефтин те да ће се извадити 21 брод, а да ће када буде додатних средстава у буџету извадити све бродове.

Пројекат ће се, како каже, спровести у наредне две или три године.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара