Читај ми!

Енергетска криза стеже, Европа тражи брзо решење – одвојити цену струје од цене гаса

Цена гаса, иако бележи благи пад и даље је превисока – 3.400 евра. Берзе електричне енергије су усијане, мегаватсат иде и до 1.000 евра за идућу годину. Због све скупље струје и гаса расте и незадовољсво грађана широм Европе, а индустрија прети обуставом рада. Чешка, која председава Европској унији за 9. септембар сазвала је ванредни састанак министара енергетике ради решавања цене енергије и енергената.

Аустрија је објавила две мере за регулисање цене струје, које предлаже и на нивоу Уније. Као прву помоћ, краткорочно – ограничава цену електричне енергије за домаћинства, привреду и сектор пољопривреде.

Друга мера је раздвајање цене струје од цене гаса јер такав модел обрачуна, кажу, угрожава индустрију и радна места у целој Европи.

"Ми се заиста налазимо пред великим изазовом, а то је да цена струје више неће бити приступачна, како за привреду, тако и за људе, због везе са ценом гаса. То лудило које тренутно влада на берзи струје мора да се заврши, потребно је раздвајање цене струје и гаса", каже Карл Нехамер, аустријски канцелар.

У Италији је већ драматично па у току иницијатива излагања рачуна за струју у излозима.

"Стављамо рачуне за струју у излог да бисмо објаснили клијентима да смо принуђени да подигнемо цене. То је виша сила и огорчени смо због тога, али немамо другог избора јер ћемо због ненормално високих рачуна - или затворити - или повећати цене", каже италијански угоститељ.

Екстремно топло и сушно лето зауставља рад европских хидроелектрана, а и из ветра је све мање струје. То показује пример Шпаније која из хидрокапацитета добија упола мање струје, производња је на најнижем нивоу у протекле три деценије.

"Морамо да се вратимо у 1989. годину да бисмо пронашли тако ниску производњу као ову коју смо акумулирали од јануара до јула ове године", каже Анхел Гарсија, руководилац Ендеса центара за контролу производње.

"Пошто гасом морамо да заменимо производњу електричне енергије из хидроелектрана, цене расту. А хајде да се сетимо, да је гас тај који производи ову енергетску кризу у којој се налазимо", каже Марсијал Гонзалез са Одсека за електротехнику.

Бугарска удвостручава капацитет за течни гас у ЛНГ терминалу који се гради у грчкој луци Александрополис. Али снабдевње ове зиме диктираће и исход преговора са Гаспромом о обнављању испорука које очекују у наредним данима.

"Бугарска влада је преузела обавезу да нашем друштву гарантује снабдевање гасом за целу грејну сезону по најбољим могућим конкурентним ценама", каже Румен Радев, бугарски председник.

Мађарска поручује да наставља разговоре са Москвом о додатним количинама гаса и о повећњу залиха од идућег месеца.

"Енергетско тржиште у Европи тренутно не функционише, то је ратни терен и ту реално тржиште заправо не постоји. Суштинско је питање за једну земљу да се обезбеди довољна количина енергената. Дакле за Мађарску не постоји компромис о том питању. Управо зато ни у будућности нећемо прихватити међународну одлуку или притисак, зато нећемо ни преговарати о било каквим новим енергетским санкцијама Русији", каже Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Енергетска криза стеже па је важно наћи краткорочна решења за предстојећу грејну сезону. А оснивач "Тесле" Илон Маск саветује – свет мора наставити да вади нафту и гас како би се одржала цивилизација, а истовремено да развија одрживе изворе енергије.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије