Читај ми!

Рачуни за енергију у Европи упола већи – владе најављују помоћ, стручњаци упозоравају на последице

Рачуни за гас и струју европским потрошачима су упола већи него прошле године, а најављују се и нова поскупљења од септембра или октобра. Предузећа, а посебно индустрија, која се ослања на гас, ни са уштедама више не може да одржи процес рада. Већина влада са новим поскупљењем најављује и нове субвенције. Колико је то одрживо?

Индустријска постројења и електране троше највише гаса, па их због кризе аустријска Влада мотивише да га замене нафтом или угљем. Трошкове за то, кроз три пакета подршке, финансираће из државне касе.

"Ми већ штедимо енергију, пре свега гас. Када упоредимо месечну потрошњу гаса са истим периодом 2021. године, уштеде су значајне. Радимо на конкретном програму, идеја је да основне потребе покријемо по субвенционисаној цени, све изнад тога ће се наплаћивати по тржишној цени", каже Леоноре Гевеслер, министарка енергетике и климе Аустрије.

Стручњаци упозоравају на последице

Стручњаци упозоравају да то има економске, али и еколошке последице.

"С једне стране, компаније знају да је гас фосилно гориво, штетно по животну средину и нису успеле да пређу на обновљиву енергију. Сада користимо новац пореских обвезника да их наградимо, дајући им новац да пређу на друга фосилна горива", указује Јасмин Дулиџер, стручњак за енергетику и климу "Гринписа".

Немачка домаћинства ће ове године морати да плате готово 500 евра више због државне таксе на гас, коју ће плаћати од октобра до априла, како би се олакшало гасним дистрибутерима да купе све скупљи гас на тржишту. Притисак је велики, па из Владе истовремено најављују и повластице.

Олаф Шолц, немачки канцелар каже да влада смањује порез на потрошњу гаса, тако да ће бити олакшица за грађане.

"Хвала Богу да још увек имам пећ на дрва. Славина за гас ће остати затворена ове године", каже један грађанин Немачке.

Најтеже у Великој Британији

Најтежа ситуација је у Великој Британији – од октобра ће рачуни за енергију бити увећани за 80 посто.

Док синдикати траже да се одустане од поскупљења, Влада најављује помоћ за најугроженије грађане, јер се некима тим поскупљењем месечни рачун увећава и за 1.000 фунти.

Британски министар финансија Надим Захави каже да раде са Банком Енглеске да би обезбедили ликвидност.

"То ће само по себи, кажу ми, спустити горњу границу цене енергената за око 400-500 фунти. Знамо да је најугроженијим домаћинствима потребна та додатна помоћ. Разматрамо више опција", истиче Захави.

Где су границе издржљивости

А питање је где су границе издржљивости? Нека европска предузећа су већ ставила катанац, већина је због скупог гаса смањила обим производње.

Пример је Италија, ризик од обуставе рада до средине идуће године најављује 120.000 фирми. А то угрожава 370.000 радних места.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво