Читај ми!

Михајловић: Рестрикција струје неће бити, али биће препорука за мању потрошњу

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да рестрикција електричне енергије неће бити, али да Mинистарство ради на препорукама за смањање потрошње, како би се умањили трошкови увоза струје и гаса до краја грејне сезоне. Укупни складишни капацитети у Србији за нафту и нафтне деривате су 320.000 тона, а 88 одсто тих капацитета је напуњено.

Зорана Михајловић је рекла да рестрикције нисмо имали ни прошле зиме када је електроенергетски систем доживео колапс, па их неће бити ни сада.

"Држава се труди да обезбеди све што нам је неопходно, али су трошкови огромни", рекла је Михајловићева на питање Танјуга да прокоментарише тврдње у јавности о рестрикцијама, након обиласка градилишта резервоара за нафтне деривате у Смедереву.

Министарка је нагласила да је процена била да ће нам до краја марта бити потребне 3,5 милијарде евра за струју и гас, али да цене на тржишту "дивљају", тако да је већ данас јасно да није могуће проценити колики ће ти трошкови бити.

"Већ данас просечна цена за ЕПС у августу није 450 евра него 550 за мегават час. Зато је порука грађанима и привреди да се држава максимално труди да обезбеди довољно новца како бисмо могли да имамо све што нам је потребно до краја грејне сезоне и зато Министарство ради на препорукама како да смањимо потрошњу електричне и топлотне енергије у наредна два-три месеца у јавним предузећима, привреди, општинама и домаћинствима", рекла је Михајловићева.

Министарка је казала да је обезбеђен већи део од неопходне 3,2 милијарде кубних метара гаса.

Зорана Михајловић је изјавила да Влада на седници у четвртак није донела одлуку о поскупљењу струје за привреду, али је навела да ЕПС разматра такву могућност.

Зорица Анђелковић, директорка Републичке дирекције за робне резерве, рекла је да је капацитет сваког од шест резервоара који се граде 20.000 кубних метара и да ће радови бити готови крајем 2023. године.  

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара