Читај ми!

Жетва сунцокрета почела, па стала – приноси су слаби, шта ће бити са ценом

Жетву сунцокрета протеклог викенда прекинула је киша. Први приноси су различити и зависе од тога колико је где кише пало. Најмањи су у Банату, где су приноси од једне до две тоне по хектару, док се у Бачкој и јужно од Саве и Дунава очекује просечан принос од две и по тоне по хектару.

Улагања у производњу сунцокрета су ове године виша за 50 одсто, наводе произвођачи, а просечан принос је нижи него лане. Калкулација у Банату је таква да ће зараду имати само они који остваре принос већи од две тоне по хектару.

"По нашој калкулацији, директна улагања у репроматеријал износе око 80.000 динара по хектару. Са овим приносом који имамо, две до две и по тоне, и ценом која је договорена покриће се сви трошкови на сунцокрету", каже Војин Тркуља.

Произвођачи су ове године указивали на то да при формирању откупне цене треба водити рачуна о улагањима.

"Уљара ће јефтино купити сировину. Цену уља у радњама неће спустити, само може да се подигне. Где смо ту ми који производимо и који у крајњем случају треба и да зарадимо", пита Светислав Сележан, пољопривредник.

Суша погодила и сунцокрет 

Подручје Средњег Баната је током јуна, јула и августа трпело екстремну сушу. Падавина није било, температуре су за два степена биле више од просека. Ни сунцокрет као топлољубива биљка, то није могао поднети.

"Слаби су приноси: 13 до 14 метара по јутру. Видећемо како ће бити даље. Очекивања су била већа: бар 20 по јутру", наводи Радојица Воргић, пољопривредник.

Откупљивачи наводе да се тренутно ратарима обрачунава само аконтна цена.

"Откуп је почео. Тренутна цена коју нуди највећи број откупљивача је 60 динара по килограму, што је уједно и аконтна цена. Крајња цена ће се знати негде средином октобра", каже Ненад Сарић из "Ми Грано аграр".

Откупљивачи траже сунцокрет са девет одсто влаге, све преко тога захтева трошкове сушења.

У Средњем Банату има нешто више од 40.000 хектара сунцокрета, а процена је да је у претходном периоду пожњевено више од половине.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво