Читај ми!

Водостај Дунава близу историјског минимума - како обустава пловидби утиче на поскупљења

Низак водостај река угрожава привреду и екосистеме у целој Европи. У Немачкој узбуна због отеженог саобраћаја на Рајни, у Хрватској редукција воде за пиће у неким жупанијама. Низак водостај и обустава пловидбе знатно утичу на економију. Истраживали смо какво је стање на рекама у Србији.

Водостај Дунава је од јутрос пао за три центиметра, близу је историјског минимума. Тек почетком септембра очекује се побољшање. Морава, Сава и друге реке и језера у Србији су близу најнижег забележеног водостаја.

"Ситуација је - ево и сами можете да видите - све је обрасло, зарасло, људима много отежава", каже председник друштва спортских риболовоца "Финеса" из Шапца Дејан Митјев.

Председник асоцијације аласа Србије Драган Ристић истиче да је ово летњи водостај, те да ситуација није алармантна.

"Од овог водостаја најнижи водостај је забележен '86. године у новембру, где је био минус седам код Земуна. Проблем је у горњем току, мало око спрудова који су нанос, ал' то је небрига", рекао је Ристић.

Мађарска преживљава најсушнијих седам месеци од 1901. године, слично је у Словенији где воде има само у рекама на северу земље. У Хрватској су на снази мере редукције воде за пиће у неким жупанијама, а у Немачкој индустријалци су прогласили узбуну због отежаног саобраћаја на Рајни. У Бугарској је пловни саобраћај потпуно обустављен.

"Ово што ми сада имамо у Србији је резултат улагања претходне четири године. Ми смо 10 милиона уложили да би изградили неке хидротехничке објекте, да не би имали обуставе пловидбе, сужавања или било шта што имамо горе или доле. Ми очекујемо да ћемо до краја ове недеље добити одређену кинету пловног пута и дубину код Белена, па ће се наставити пловидба са значајним ограничењима", каже Вељко Ковачевић из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

На неколико локација на Дунаву и Сави уклањају се спрудови и наноси песка, како се не би угрозило снабдевање угљем Термоелектране "Никола Тесла".

Кључни проблем - мањак падавина 

Из Републичког хидрометеоролошког завода наводе да је кључни проблем недостатак падавина, које су испод просека.

"Ове године изостале су падавине и количина снега, што је јако важно. Значи, та комбинација топљења снега и падавина које праве велики талас на Дунаву, то је та почетна вредност", објашњава Јелена Јеремић из РХМЗ-а.

Сматрају да има разлога за бригу и да је неопходно предузети мере како се овакве ситуације не би понављале у будућности.

"Имаћемо додатна улагања на делу од Бачке Паланке до Бездана, то је део где Дунав делимо са Републиком Хрватском... На Сави треба више радити, ми имамо добре услове до Шапца. Од Шапца смо створили боље услове при нормалном водостају, на жалост при сада овако ниским водостајима немамо добре услове", рекао је Вељко Ковачевић из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Раст нивоа река у Србији очекује се већ након наредног викенда.

"Долази баш значајна киша са севера и заиста ће обухватити најкритичније делове земље - ајде да кажемо - Дунав целим током, Војводину, Колубару са притокама и банатске водотоке", каже Јелена Јеремић из РХМЗ-а.

Низак водостај и обустава пловидбе највише утичу на економију, јер поскупљује транспорт и ствара проблеме приликом доставе нафте и деривата, допремања угља, а највише може да се осети кад крене извоза жита.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи