Читај ми!

Колико су реални захтеви да Влада ограничи марже на храну и средства за хигијену

Због двоцифреног раста цена, Асоцијација слободних и независних синдиката недавно је упутила захтев Влади Србије да усвоји неколико економских и социјалних мера. Међу њима и ограничење марже за храну и средства за хигијену, укидање ПДВ-а на све што улази у минималну потрошачку корпу, смањење акциза на гориво.

Трговачке марже разликују се од производа до производа, а често и од радње до радње. Синдикати сматрају да трговачке марже за све прехрамбене производе и средства за личну и кућну хигијену треба ограничити на 10 процената.

"Ако би лимитирали цену на тај обухват, то би аутоматски значило да је трговина на годишњем нивоу нерентабилна. Ми бисмо морали вероватно један део радњи да угасимо. То би проузроковало две ствари - отпуштање дела запослених којих и овако нема довољно, и друго, дошло би до дестабилизације у снабдевању тржишта, што чини ми се, ни једно ни друго није добар пут", каже Обрад Поповић, председник Асоцијације трговаца прехрамбеним производима ПКС.

Статистички подаци у јуну показују да су цене у односу на прошлу годину повећане готово 12 процената. Влада је ограничила марже на основне животне намирнице и свињетину. Ограничене су и марже пилећег меса на највише 10 одсто.

"Ограничење марже је могуће, али није претерано ефикасно. То није мера која ће много спасити животни стандард, зато што ће сваки трговац, наравно, направити компензациону калкулацију и тамо где му је ограничена маржа држати се прописа, али повећати цене неких других производа и то опет оних високообртних које ће опет платити исти ти потрошачи", објашњава професор Економског факултета Горан Петковић.

Тражи се и укидање ПДВ-а на минималну потрошачку корпу

У пакету мера Асоцијација слободних и независних синдиката предлаже и да се два пута годишње утврди износ минималне зараде, да се смање акцизе на гориво за још 20 одсто, али и да се укине порез на додату вредност за све производе који улазе у минималну потрошачку корпу, док је инфлација већа од три одсто.

Економисти сматрају да је готово немогуће да се такви проблеми решавају одједном без последица по државу.

"Што се материјалног положаја тиче, увек је боље радити селективно, циљано, помоћи оним угроженим категоријама које то захтевају. Ако не можемо да поправимо платом, да поправимо то стандардним социјалним мерама које су директно усмерене на неку особу којој је та помоћ заиста потребна", истиче професор Петковић.

Из Асоцијације слободних и независних синдиката кажу да им нико није одговорио на захтеве и да чекају нову Владу.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи