Читај ми!

Европа на коленима због жеге и гаса, како Шпанци штеде - предлаже се и скидање кравата

За пуњење европских складишта гаса - треба 50 милијарди евра, 10 пута више него што се мислило. И док се најјаче енергетске компаније богате, мањи добављачи - због ограничених цена пропадају. Многе земље, још дуго, неће моћи ни да субвенционишу рачуне грађана и привреде за гас и струју, који су све већи.

Како би заштитили грађане и привреду од скупих енергената, државе су приморане да цене држе под контролом. То ограничење могу да издрже само велике компаније док мање све теже послују.

У Великој Британији банкротирало је чак 30 добављача. Зато неке европске земље већ одустају од субвенција јер је приоритет напрвити што веће залихе енергената за зиму, а то кошта. Грчка, две трећине струје добија из гаса. Покушавају да закупе складишта у Италији али и да ускладиште што више течног гаса.

"Нови плутајући резервоар, западно од Атине, спреман је да прими прво пуњење течног гаса до краја августа. Грчка влада предузима мере заштите у случју неповољног сценарија - прекида испоруке из Русије ове зиме", каже Костас Скрекас, министар енергетике Грчке.

У земљама Европске уније све су оштрији планови штедње енергије како би се сачувале резерве гаса за хладне дане. У томе предњаче немачки градови: Берлин је искључио расвету на 200 јавних зграда а неки већ искључују топлу воду и грејање у јавним и спортским објектима.

"Нисам се уопште туширао. Било ми је превише хладно. Вода у тушевима је била хладнија од оне у базену", рекао је грађанин Хановера.

"Затамњене су и најзначајније зграде, градска већница и црква. Наш апел је да штедимо енергију где год је то могуће. То је неопходно за јесен и зиму", каже Белит Онаи, градоначелник Хановера.

Шпанија је донела ригорозне хитне мере штедње које ће важити до новембра идуће године: предузећа, ресторани, музеји и јавни превоз морају држати зтворене прозоре и врата док ради клима и грејање уз прописане температуре. Грађанима је препоручно да гасе светла и спуштају ролетне.

"Институт процењује да нам 1 степен мање уштеди 7 одсто енергије. Велико јавно предузеће, које обухвата 90 хотела и преко 100 ресторана, применом ових мера могло би да уштеди више од милион евра годишње", каже Тереза Рибера, министарка енергетике Шпаније.

Промовише се и рад од куће, где год је то могуће. А шпански премијер Педро Санчез предложио је мушкарцима у јавном и приватном сектору да током врелих летњих месеци не носе кравате, јер ће им бити пријатније.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво