Читај ми!

Поједине врсте горива скупље на ауто-путу него у граду, разлика у цени није занемарљива

Нафтне компаније могу саме да формирају цене за обогаћена горива, која су некада и једина доступна на пумпама. Цене су на ауто-путу веће него у граду, а разлика у цени није занемарљива.

Када се враћао из Суботице, таксиста Бошко Јаковљевић био је приморан да сипа скупље гориво обогаћено адитивима на ауто-путу, и то по цени од 243 динара. Обичан дизел, чију максималну цену више од пет месеци регулише Влада Србије, није био доступан на две пумпе на којима се заустављао.

"Сматрам да је немогуће и да није баш апсолутна истина да на ауто-путу нема обичног дизела већ искључиво тај обогаћени који је далеко скупљи. Мислим да они ту разлику између ограничене цене и слободног тржишта покушавају да надоместе на тај начин што ће повећати продају обогаћеног дизела и обогаћеног бензина", каже Јаковљевић, директор Такси коморе.

Влада је регулисала износ максималне цене бензина БМБ 95 и евродизела, и ни на једној бензинској станици у Србији оне не смеју бити веће од прописаних.

Ове недеље цена дизела остаје 215 динара, а од данас ће бензин коштати 190 динара, што је за два динара мање. Ипак, за сва остала горива, која су некада и једина доступна, нафтне компаније могу саме да формирају цене.

На пумпи коју је екипа РТС-а обишла на ауто-путу било је и "обичних" и скупљих горива, а разлика у цени није занемарљива.

Максималне дозвољене цене бензина БМБ 95 и евродизела нису биле веће од прописаних, дизел обогаћен адитивима био је 15 динара скупљи, а бензин 25 динара.

Обогаћена горива скупља на ауто-путу

Ко сипа горива обогаћена адитивима, треба да зна да су скупља на пумпама на ауто-путу у односу на пумпе у граду.

На питање зашто се знатно разликују цене, тренутно само обогаћених горива на ауто-путу у односу на цене у граду, из Удружења нафтних компанија Србије кажу да не постоји законско ограничење које би малопродавце обавезало да исто гориво продају по истој цени у свим малопродајним објектима,

"Тако је и код многих других, ако не и код свих производа или услуга. Разлика у цени на ауто-путу и ван њега је у првом реду последица знатно већих трошкова рада бензинских станица на ауто-путу", наведено је у писаном одговору.

Рад бензинских пумпи контролише тржишна инспекција при Министарству трговине, туризма и телекомуникација. На питање колико често излазе на терен, екипа РТС-а још чека одговор.

За све возаче, савет је да када крећу на пут, кад год су у прилици, бензин сипају на пумпи у насељу. Уз то, увек треба проверити да ли мерач креће од нуле и шта пише на рачуну.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи