Читај ми!

Михајловић: Спремна Уредба за угрожене када струја поскупи

Реално је да ће доћи до поскупљења струје, поручила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и истакла да је припремљена Уредба о енергетски угроженом купцу, која ће помоћи онима који не буду могли да плате струју, гас или топлотну енергију. Нагласила је да су нетачне приче "да није могуће набавити гас из других извора, сем руског", и да је Србија спремна за сарадњу са другим државама у домену енергетике.

"Без обзира на то кад буде дошло до повећања цене електричне енергије, Министарство рударства и енергетике је спремило Уредбу о енергетски угроженом купцу, јер смо свесни да постоје домаћинства у Србији која не могу да плате цену ни гаса, ни топлотне, ни електричне енергије", рекла је Зорана Михајловић новинарима после представљања предлога Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије.

Сматра да је потребно да цене електричне енергије буду више, али и да је потребна помоћ онима који су социјално угрожени, те је додала да је уредба управо из тих разлога и донета.

Објаснила је да ће се Уредба односити на већи број домаћинстава него што је то раније био случај, јер су промењени критеријуми, и односиће се и на топлотну енергију.

"Уредбом ће плаћати нижу цену и на тај начин смо с једне стране помогли домаћинствима, а с друге стране, дали могућност Агенцији за енергетику Србије да, када добије захтев од Електропривреде Србије, цену електричне енергије повећа", казала је Михајловићева.

Изразила је уверење да ће до поскупљења струје убрзо доћи, али да не може да говори о томе колико ће повећање бити, јер то, каже, није у надлежности њеног Министарства.

"Србија спремна за сарадњу с другим државама" 

Михајловићева сматра да је Србија спремна за сарадњу са другим државама у домену енергетике и да се неће вратити време у коме је српска енергетика била затворена. 

Рекла је да су приче о томе "да није могуће набавити гас из других извора, сем руског", нетачне и да иза тога стоје разни интереси због којих је српски енергетски сектор годинама био затворен.

"Све приче које се чују да неће бити ниједног другог гаса осим руског, да неће до нас доћи ниједан други, да нема довољно азербејџанског гаса, да нема довољно капацитета у ТНГ терминалу у Грчкој, то су стални отпори отварању тржишта", нагласила је Михајловићева.

Према њеним речима, Србија има једног добављача гаса, то је Руска Федерација, као и два правца снабдевања, од којих је један - Хоргош, затворен за трећу страну која би евентуално понудила гас.

Најавила је да ће следеће године у септембру бити завршена интерконекција са Бугарском, те да ће наша земља добити могућност да бар 40 одсто гаса за сопствене потребе добија од других добављача, додајући да је то гаранција безбедности у гасном сектору.

"Разговарамо о изградњи интерконекције са Северном Македонијом, штета је што нисмо раније радили на повезивању са Румунијом и Хрватском, која повећава капацитет на ТНГ терминалу на Крку", оценила је министарка.

Поручила је да Србија треба да искористи свој положај и повеже се са државама у региону, уколико жели да буде енергетски безбедна.

Нагласила је да повратка на "старо" више нема и да више нема затварања српске енергетике.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи