Читај ми!

Србија све атрактивнија за странце који траже посао, у којим делатностима су најзаступљенији

Србија је све привлачнија за странце који желе да живе и раде у њој. Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да је за првих шест месеци 2022. године издато готово 15.000 радних дозвола странцима. Додао је да највише странаца ради у грађевинској индустрији која без њих не би могла да функционише.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је да је, према подацима Националне службе за запошљавање, за првих шест месеци 2022. године издато готово 15.000 радних дозвола странцима.

"Током 2021. је било издато 24.000 радних дозвола, значи ове године ће бити значајно више, када се погледа цела година. Прошле године је било пак више у односу на пандемијску, што је и логично, али опет са друге стране у тој пандемијској 2020. години није било много мање него у 2019. години", рекао је Станић.

Говорећи о делатностима у којима странци раде, Станић је навео да предњачи грађевинска индустрија, али и доставе и сезонских послова, као и да има странаца који раде у великим компанијама у Србији.

Станић је објаснио да странци бирају Србију из више разлога, пре свега због тога што у појединим делатностима постоји мањак радне снаге, као у грађевинској индустрији.

Додао је да у последње време у Србији реална зарада расте и да због изражене негативне демографске ситуације, Србија мора да буде атрактивнија у погледу услова за рад.

"Када говоримо о овим делатностима које су већ у дефициту са радном снагом, наравно да ту не може бити нарушавања конкуренције из простог разлога што ти људи недостају. Са друге стране, када говоримо о делатностима које захтевају високообразовне стручне профиле, онда је ту конкуренција и добра и због јаче конкуренције долази и до раста цене", навео је Станић.

Истакао је да постоји и неформална привреда, која чини 20 одсто бруто друштвеног производа и напоменуо да висока стопа неформалне економије постоји и у земљама Европске уније, али да се и тамо у одређеној мери толерише.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи