Читај ми!

Кукурузу не погодује суша, страхује се да ће род у јужном Банату бити преполовљен

Велика суша овог лета сигурно ће утицати и на род кукуруза у јужном Банату. Пољопривредници страхују да ће он бити и преполовољен, мада на неким местима кукуруз и даље добро напредује.

Kукуруз се тренутно налази у фази наливања зрна и никако му не погодује тренутна суша. Kиша која је пре три недеље пала у јужном Банату спасила је овогодишњи род, поготову у Панчеву и у општини Kовачица где је тад пало 52 литре кише по квадратном метру, међутим у Алибунару где није било падавина пољопривредници неће имати шта да уберу.

"Kукуруз је биљка која за разлику од соје не може да се припреми за сушу и једноставно када се догоди суша као сад као временска непогода он је завршио са вегетацијом и на њему се ништа више не може поправити", рекао је Богдан Гаралејић, стручни сарадник у Институту "Тамиш-Панчево".

Kлипови кукуруза који немају довољно влаге неће успети на време да оплоде зрно и род ће бити много мањи од очекиваног.

"Препоручујем пољопривредницима да на својим парцелама које обилазе обавезно откину и отворе клипове и виде колики је проценат клипа под оплођеним зрном, које се налива и које је у фази млечног зрења", додао је Гаралејић.

Ђуро Шушњар из Панчева обрађује 80 хектара, а на 12 узгаја кукуруз. Примењује све агротехничке мере на време, али на падавине не може да утиче и зато му је жеља да уведе систем за наводњавање.

"Причају годинама да ће канал Надел да се пуни водом из Тамиша. Имам око 25 ланаца земље поред Надела. То би био спас или да доведу струју бар још овај један километар и људи би то користили и наводњавали би своје њјиве, овако са нафтом са овом ценом то је јако скупо", навео је Ђуро Шушњар, пољопривредник из Панчева.

Соја и сунцокрет за сад добро подносе вреле дане, а због суше берба кукуруза биће ове године раније и почеће већ крајем августа.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи