Читај ми!

У Никинцима се узгајају и најмања и најљућа папричица на свету, килограм и до 20.000 евра

Високе температуре погодују узгоју неких култура, а посебно, кажу ратари – љутим папричицама. У Никинцима код Руме, породица Ранитовић, поред најљуће, узгаја и најмању и најскупљу паприку на свету.

"Мама чилија" како је називају, потиче из Јужне Америке, споро ниче и расте, а пун род достиже само на високим температурама. Плод величине 6 милиметара има највише пола грама.

"Најмања паприка на свету се зове 'ај чарапита', иначе је и најскупља, на светском тржишту, њена цена, килограм суве иде чак и до 20.000 евра. Лако се гаји код нас, нема никаквих проблема, само што је толико ситна, много времена одузима и врло је заморно брати их", каже Светлана Глигорић Ранитовић.

Светлана је семе, на почетку, набављала у иностранству а највећа инвестиција био је пластеник. Ове биљке су отпорне на болести, не прскају се хемијом, само траже много топлоте и воде.

"Љуте папричице гајим четири, пет година, одлучила сам се за то јер нешто треба радити, нема их пуно у Србији, мали број их гаји и што су врло интересантне, стално имате ту игру боја, игру облика, љутине, можете много да урадите са њима, можете и да зарадите. Имам преко 80 различитих врста, то јесу биљке из топлих крајева, из Бразила, из Мексика, али успевају и код нас", каже Светлана.

У Срему расте и "каролина рипер", најљућа папричица на свету која има око два милиона сковила, 100 пута више од домаћих феферона.

Ови плодови су здрави, али само када се користе у малим количинама. Беру се до октобра, а зиму најчешће дочекају у теглицама.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво