Читај ми!

Сијарто у Москви, Мађарска тражи још гаса

Мађарска тражи од Русије додатних 700 милиона кубних метара природног гаса. Министар спољних послова Петер Сијарто: Желимо да обезбедимо гас за све мађарске породице. Лавров: Размотрићемо...

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће Москва размотрити мађарски захтев за куповину додатних 700 милиона кубних метара природног гаса.

Изјава Лаврова уследила је после разговора са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, који ће се у Москви састати са још неколико кључних званичника власти, укључујући званичнике министарстава енергетике и трговине.

"Упркос сложеној међународној ситуацији и жељи неких наших партнера да санкцијама додатно притисну Русију, наша сарадња се наставља", рекао је Лавров, наводећи да је спољнотрговинска размена две државе, током последњих 12 месеци, порасла за четвртину.

Сијарто је пак навео да је у Москву дошао како би обезбедио довољно гаса за све мађарске породице.

"Два су разлога зашто сам у Москви: да мимо уговорених количина купимо још 700 милиона кубних метара гаса од Русије и да кажемо да што пре треба да завлада мир, јер је рат веома лош", рекао је Сијарто у обраћању новинарима у Москви.

Он је додао да Мађари свакодневно гледају трагичне последице рата у суседству и да је потребно да се сукоби што пре окончају. "Ми не желимо да се сврставамо блоковски, желимо да Исток и Запад сарађују", нагласио је Сијарто.

Мађарски министар рекао је да је та земља ускладиштила већ 27,3 процената годишњих потреба гаса, али да жели да купи још 700 милиона кубних метара од руских партнера како би осигурала снабдевање домаћинства и привреде.

"Свидело се то нама или не, чињеница је да без руских извора не бисмо могли да купимо те количине гаса на другом месту", навео је Сијарто.

Додао је да се припремају пријемни капацитети за доток додатних 20 милиона кубних метара гаса из правца Словачке и Аустрије.

"Нама је потребно да преговори буду брзо завршени, јер грејна сезона почиње 15. октобра", рекао је Петер Сијарто.

Посета мађарског министра спољних послова Москви уследила је свега дан пошто је Европска унија представила план штедње гаса који предвиђа смањење потрошње за 15 одсто.

Резерве према успеху овог плана изнеле су Пољска, Италија и Мађарска, док су власти у Шпанији и Португалији одмах одбациле овај предлог.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара