Читај ми!

Капитал одлази у доларе, падају цене метала, а руска нафта и даље стиже у САД

Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже за РТС да су одређене санкције које су раније уведене новим пакетом санкција Русији олабављене, пре свега оне које се односе на пољопривредне производе из Русије и вештачка ђубрива. Истиче да постоји велика неизвесност која је довела до тога да се успори привредна активност на светском нивоу. И одређене забране које су биле уведене на забрану руске нафте, у пракси не функционишу у потпуности, јер на америчко тржиште долази руска нафта.

Бојан Станић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се цена злата крећа око 1.700 долара по унци, што је, наводи, релативно ниска цена.

Нови пакет санкција Европске уније обухватио би и ембарго на руско злато. На питање колико то може да уздрма тржиште метала, Станић наводи да су одређене земље у Европи, као Велика Британија, која је најзначајнији увозник злата из Русије, ту забрану је већ увела.

"Ово увођење из ЕУ ће више бити симболично. Један део капитала је отишао у доларе, јер је његова вредност порасла, и приноси на доларе су значајно већи", рекао је Станић.

Наводи да одређене санкције које су раније уведене новим пакетом санкција Русији олабављене, пре свега оне које се односе на пољопривредне производе из Русије и вештачка ђубрива.

Истиче да постоји велика неизвесност која је довела до успоравања привредне активности на светском нивоу.

"Није завршена пандемија, имамо рат у Украјини и високу инфлацију. На све то треба додати да је Кина одлучила да не стимулише тржиште метала и то је све довело до тога да композитни индекс метала падне за око 20 одсто у односу на почетак године", каже Станић.

Бакар се, наводи, креће око 7.400 долара по метричкој тони, што је ниже за око 35 одсто у односу на почетак године, што говори да је мања потражња у прерађивачкој индустрији.

"Не треба очекивати да ће бакар наставити много да пада, јер се доста користи у енергетици, а сада ће се земље због енергетске кризе одлучити да улажу у обновљиве изворе енергије, а ту се пре свега користи бакар. Челик је пао, и све то је повезано с тим што је Кина велики потрошач челика. Тамо имамо ситуацију да је тржиште грађевинских радова у паду и успорено је и сви индустријски метали су у паду", указује Станић.

Када се погледа ситуација у односу на почетак године, цена нафте је око 35 одсто виша.

"На пад цене је утицало и очекивање да ће се направити договор између САД и Саудијске Арабије, да значајно повећају производњу, али су они рекли да то не могу да ураде јер је то тржишна ствар. И одређене забране које су биле уведене на руску нафту, у пракси не функционишу у потпуности, јер на америчко тржиште долази руска нафта. Руска нафта није искључена са тржишта, из тог разлога се на неки начин цена стабилизовала на нижем нивоу", напомиње Станић.

Указује да се генерално посматрано привредници жале на пораст цена.

"Пале су цене метала, али и привредна активност на глобалном нивоу. Према проценама ММФ-а очекује се да буде значајно нижи привредни раст ове године. Могућа је и рецесија у одређеним деловима Европе, пре свега Немачкој и источној Европи. Сада имате ситуацију да све што је потребно за функционисање привреде, та производњу, цене расту и инфлација је ван контроле и постоји забринутост централних банака САД и ЕУ да ће превелико подизање каматних стопа додатно успорити привреду. Зато САД сада одлучују да мање подигну каматну стопу него што су иницијално очекивали", изјавио је Станић.

Наводи да то јесте значајно за смањење трошкова изградње, али да ти трошкови не утичу суштински на крајњу цену стана.

"Не очекује се због велике тражње за становима, јер се многи људи одлучују да инвестирају у станове, пад цене, бар не у значајнијем износу", закључио је Станић.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара