Читај ми!

Код Пирота почели радови на регулационој станици гасовода Ниш–Димитровград

Изградња гасовода Ниш–Димитровград почела је 1. фебруара, а данас су почели радови на регулационој станици. Дужина интерконекције на територији Србије је 109 километара. Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да ЕУ обезбеђује готово педесет милиона евра донација и 25 милиона кредита ЕИБ за тај пројекат. Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, истакла је да је то стратешки важан пројекат за енергетску безбедност и један од тренутно најважнијих у Србији.

Зорана Михајловић је навела да је Србија мала земља која је геостратешки добро позиционирана, што ју је, како је оценила у неким моментима кроз историју и те како коштало, али да та позиција може да јој донесе и одређене предности, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

"Једна од њих је да будемо транзитна рута у енергетици и саобраћају. Нисмо случајно завршили источни и јужни крак Коридора 10, тако и у енергетици желимо да будемо транзитна рута и да имамо довољне количине енергије и да не будемо у позицији да зависимо од једног правца дотока гаса или добављача", рекла је Михајловићева обилазећи градилиште гасовода Ниш-Димитровград, на којем су данас почели радови на мерно регулационој станици.

Подсетила да је Србија изградила гасовод Балкански ток и добила још један правац снабдевања гасом, али да и даље имамо само једног добављача.

"Један добављач, ма ко то био, није довољан да будемо ценовно и енергетски безбедни и због тога је ова интерконекција важна. Преговарамо с Азербејџаном да следеће године од њих добављамо гас и очекујем да ћемо имати додатну сигурност кад на јесен идуће године овај гасовод буде завршен", рекла је Михајловићева.

Додала је да су заједничким радом свих учесника у пројекту превазиђени одређени проблеми који су настали као последица рата у Украјини, те да ће потребна опрема стићи на време.

Такође, навела је да Министарство, заједно са Градом Нишом и Министарством финансија, ради на решавању питања у вези с експропријацијом.

Жиофре: ЕУ ће наставити подршку Западном Балкану и Србији

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да ће нови гасни интерконектор диверзификовати снабдевање гасом и значајно повећати количину гаса доступног индустрији и домаћинствима и обезбедити чистију животну средину.

Захваљујући том пројекту, Србија ће бити мање зависна, а њена привреда отпорнија, уз додатни извор енергената.

"ЕУ обезбеђује готово 50 милиона евра донација и 25 милиона кредита ЕИБ за овај пројекат, потврђујући нашу посвећеност да подржимо енергетску безбедност Србије и прелаз са угља на енергетске изворе који мање загађују", рекао је Жиофре. 

Указао је да је руска агресија на Украјину створила нове енергетске изазове и показала да Русија није поуздан снабдевач енергијом.

"ЕУ ће наставити подршку западном Балкану, укључујући Србију, у овим тешким временима кроз даље побољшање енергетске инфраструктуре, а такође и као део ЕУ Repower механизма", поручио је Жиофре.

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић рекла је да верује да ће се динамика пројекта поштовати и да ће гасовод бити завршен у року, истичући да је он важан не само за сигурност снабдевања већ и за смањење емисије штетних гасова.

Градоначелник Пирота Владан Васић рекао је да до пре неколико година Пирот није имао завршен ни саобраћајни коридор, који је данас у функцији, а да ће сада добити и нови гасовод који је веома важан за развој града, а посебно за индустрију.

Изградња гасовода Ниш–Димитровград почела је 1. фебруара 2022, а дужина интерконекције на територији Србије износи 109 километара.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво