Читај ми!

Евро порастао на једнонедељни максимум према долару

Евро је данас порастао на једнонедељни максимум према долару, који је под притиском након што је неколико званичника америчких Федералних резерви (ФЕД) сигнализирало да не подржавају велико повећање референтне камате. Очекује се да ће ово бити важна седмица за евро, будући да се процењује да ће Европска централна банка у четвртак подићи своје кључне каматне стопе за 25 базних поена, први пут после више од једне деценије.

Изјаве званичника ФЕД-а, дате крајем прошле недеље, обориле су долар с највиших нивоа у последње две деценије, подстакавши апетит трговаца за ризичнијом имовином, посебно за улагање у евро.

Доларски индекс, који мери његов курс према шест глобалних валута, пао је за 1,8 посто са прошлонедељног 20-годишњег максимума, при чему је данас на азијском трговању ослабио за 0,35 процената, на 107,48 поена, извештава Ројтерс.

Евро, главна компонента тог индекса, ојачао је за 0,5 одсто на 1,0149 долара, након прошлонедељног пада испод паритета први пут од 2002. године.

Ипак, шпекуланти су и даље уздржани према већини недоларских валута, будући да недељни подаци америчке федералне агенције ЦФТЦ показују да су дуге позиције у доларима на највишем нивоу у седам недеља.

Повећана улагања у евре и јене 

Улагања у евре и јене на кратак рок повећана су за једну милијарду, односно за 470 милиона долара респективно, показују подаци ЦФТЦ-а.

Поједини тржишни аналитичари сматрају да би кинеска централна банка могла у среду да донесе одлуку о дугоочекиваном ублажавање монетарне политике.

"Добра ствар је то што се Кина тренутно не суочава са непосредним или појачаним инфлаторним притисцима, што омогућава монетарном регулатору да остане при опредељењу за ублажавање политике како би подржао привредни опоравак", каже Пеикијан Лју, кинески економиста у брокерској компанији "NatVest Markets.".

Јуан је на берзама ван Кине ојачао за 0,4 посто на 6,74 јуана за долар.

На тржиштима капитала се очекује да ће ово бити важна седмица за евро, будући да се процењује да ће Европска централна банка у четвртак подићи своје кључне каматне стопе за 25 базних поена први пут после више од једне деценије.

Истог дана, Русија би требало да настави испоруке гаса гасоводом Северни ток 1 након 10-дневног прекида рада због редовног годишњег одржавања. Уколико то не учини, сигурно ће изазвати појачану нервозу на берзама, које су већ у страху од могуће економске рецесије у Европи, наводи Ројтерс.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара