Читај ми!

Нема мотива за рад у туризму, младима та делатност није изазов – кувари најтраженији

Туризам је на добром путу да понови па и надмаши рекорде из 2019. године. Да добро понекад прати лоше, говори чињеница да у туризму и угоститељству ускоро неће имати ко да ради. Прекаљени професионалци отишили су у иностранство, а младима ни већа плата од просечне није довољан мотив.

Током короне многи су напустили туристички сектор увидевши његову рањивост приликом сваке ванредне околности. Реч је о професионалцима који су се годинама калили у тој бранши. Они сада нису спремни да се врате на стари посао, а многи су одлучили да оду у иностранство. И таквих је више дестина хиљада.

"Људи из Београда током сезоне одлазе у Хрватску и Црну Гору, људи из Хрватске одлазе у Аустрију и Немачку, људи из Немачке иду у Шведску, људи из Шведеске одлазе у Америку и ту се прави један велики круг. Дошли су неки нови клинци, нека нова деца која немају лојалност, немају осећај за угоститељство и сада имамо заиста велики проблем који је корона само убрзала", истиче  Александар Васиљевић из београдског Хотела "Хилтон".

Хотели и ресторани су спремни да запосле младе чим изађу из школских клупа уз плату која је већа од просечне у Србији, али ни то им није довољан мотив да се запосле.

"Некада је практично једно од најлепших послова радити у туристичкој агенцији, у рентакару, у авио-саобраћају. То једноставно данас за младе нису атрактивни послови, они иду у неке друге делатности", оцењује Мирко Баук из агенције "Одеон ворлд травел".

И страних радника недовољно

Наши ресторани сада запошљавају раднике из иностранства, Пакистана, Индије, Турске, Египта, са Кубе, али ни њих нема довољно.

"Људи раде много више сати него иначе, раде у више сектора, много више послова имају него што би требало и самим тим имамо проблем, с обзиром да то није основа коју би сваки угоститељски објекат требало да има. Гости то примећују, имали смо и доста примедби у том сегменту, али просто не можемо да утичемо на ту ситуацију, јер једноставно, људи нема", каже Маја Вардић из "Савске пивнице".

Иако недостају сви кадрови у туризму и угоститељству, ипак је потражња највећа за куварима. Како сада ствари стоје ускоро ће се за њихов прелазак из ресторана у ресторан плаћати трансфери као за фудбалере и кошаркаше.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво