Читај ми!

Фитнес клубови, теретане, фризери и ресторани најчешће не издају фискалне рачуне

За два месеца примене новог система фискализације, дневно се изда око 11 милиона фискалних рачуна. У више од 6.000 контрола њих 850 није издало рачун. Помоћник директора Пореске управе Ненад Кртолица рекао је за РТС да су најчешће неправилности утврђене код спортских друштава, фитнес клубова, теретана, фризера, угоститеља.

Од 1. маја у Србији се примењује нови систем фискализације, а који за циљ има сигурније пословање и ефикаснију борбу против сиве економије.

Он омогућава инспекторима да прате промет продајних објеката у реалном времену, праве анализе и иду у циљане контроле.

Ненад Кртолица, помоћник директора Пореске управе, каже за РТС да је још рано говорити о финансијским ефектима фискализације, али је извесно да они постоје.

"Имамо побољшање финансијске дисциплине у сегменту евидентирања промета, преко фискалних уређаја, што говори у прилог да се сваки дан изда 10 до 11 милиона фискалних рачуна", каже Кртолица.

Додаје да је 142.000 пореских обвезника као први корак ка фискализацији пријавило своје локације – они су пријавили 220.000 пословних простора.

"Од 1. маја извршили смо преко 6.300 контрола, утврђено је да порески обвезници нису издали фискални рачун у преко 850 случајева што има за последицу има привремено затварање објеката у трајању од 15 дана", каже Кртолица.

Према његовим речима, најчешће неправилности утврђене су код спортских друштава, фитнес клубова, теретана, фризера, угоститеља.

Прекршаји су равномерно распоређени по целој Србији.

"Издавање рачуна у реалном времену и њихово праћење подразумева да можемо у сваком тренутку видети активности у вези са издавањем рачуна, начин плаћања и све остало што је домену издавања фискалног рачуна од стране пореског обвезника", напоменуо је помоћник директора Пореске управе.

Навео је пример да уколико ресторан на доброј локацији за време ручка изда пет рачуна, могу да виде да нешто није у реду.

Говорећи о фискализацији на пијацама, Кртолица је рекао да је на снази уредба до краја године на основу које су ослобођени од фискализације. Министарство финансија, Пореска управа, представници пијачних продаваца и пијачних управа сагледавају аспекте тог пословања како би пронашли најбоље решење за њих.

"Веома је важно да свако од нас узме фискални рачун јер се од тог новца финансира оно што је најпотребније, финансирају се болнице, вртићи, ауто-путеви, неиздавањем фискалног рачуна порески обвезник ставља те паре у џеп", закључио је Кртолица.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво