Читај ми!

Због чега железара у Смедереву гаси једну високу пећ

Смедеревска железара "ХБИС Србија" почела је припреме за гашење "високе пећи број 1". До краја првог квартала била је јагма за челиком, а компанија наводи да је ситуација сада потпуно другачија и да се прилагођавају захтевима светског тржишта. Железара је највећи српски извозник и запошљава више од 5.500 људи, па је та одлука отворила и питања – какве ће последице имати смањење производње.

Владан Михаиловић, извршни директор У "ХБИС Србија", каже за РТС да је та компанија донела пословну одлуку да привремено обустави рад високе пећи број један ради даље оптимизације процеса, смањења трошкова и побољшања ефикасности рада.

Своје пословање прилагодили су, каже Михаиловић, тренутној ситуацији, а када буду створени  услови пећ ће бити поновно покренута. 

"По избијању украјинске кризе ми смо се суочили са драстичним смањењем сировина из тог правца и то смо решили прилагођавањем логистичких праваца, а такође уочили смо смањење потреба наших купаца за челиком, направили анализе и закључили да све потребе можемо да задовољимо радом једне високе пећи", рекао је Михаиловић.

Рад пећи се, каже, обуставља привремено и то неће много утицати на даље пословање железаре. 

"Током првих шест месеци имали смо редуциран рад обе пећи и сада кад се заустави пећ број један, пећ број два радиће пуним капацитетом, са мањом потрошњом енергената тако да ће то бити далеко ефикаснији рад", рекао је Михаиловић.

"Неће бити отпуштања радника" 

У јавности се већ спекулише да је могуће отпуштање радника, а на питање да ли овакви наводи имају основа, Михаиловић је рекао да се то неће десити. 

"Није први пут да се обуставља рад високе пећи, радници ће радити на мањим ремонтима у циљу побољшања кондиционог стања опреме, а један број ће радити у другим погонима. Сигурно неће бити отпуштања, ми немамо вишак радника и имамо велико поштовања према њима и њиховом доприносу раду", рекао је Михаиловић.

Истиче да су у компанији задовољни оствареним резултатима у првом и другом кварталу и да се надају позитивном пословању и у трећем кварталу.

"Ми тренутно имамо довољно залиха за производњу две високе пећи", навео је Михаиловић и истакао да је кинеска компанија веома посвећена побољшању квалитета животне средине.  

Указао је да је нови погон агломерације у пробном раду од марта и да су веома смо задовољни резултатима рада.

"Нова агломерација је пројектована на основама најсавременије технологије, имамо отпрашивање централног димњака, имамо отпрашивање на девет места дуж технолошке линије, као и одсумпоравање гасова", рекао је Михаиловић и додао да је то највећа појединачна инвестиција у железари у последњих 35 година. 

"Прелиминарни резултати мерења прашкастих материја на емитеру су веома добри и могу да кажем да су бољи од свих агломерација у Европи", рекао је Михаиловић. 

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије