Читај ми!

Жетва при крају, силоси пуни – колика ће бити цена пшенице

У Србији је жетва пшенице готово завршена. Агроаналитичар и уредник "Агробизнис" магазина изјавио је за РТС да је без ПДВ-а тренутна цена пшеница 35 динара. Каже и да они који имају пшеницу треба да је сачувају, уколико желе боље цену. Сматра и да хлеб неће поскупети.

Горан Ђаковић je за РТС рекао да је остао још само понеки хектар у брдско-планинским подручјима у Србије да се пожње.

Сматра да су приноси од жита добри, те да је принос 5,2 тоне по хектару. "Очекивани принос је био око пет тона. Поједини аналитичари су предвиђали да ће да буде значајно мањи – и оманули", објашњава Ђаковић.

Говорећи о извозу пшенице, каже да је у мају прошле године износио 61.000 тоне, а у 2022. године 158.000 тоне. Извоз пшенице у јуну прошле године био је 36.000 тоне, док је у истом периоду ове године 89.000 тоне.

"Забрана извоза и квоте нису утицали на нашу трговину са светом", каже Ђаковић.

Колико ће ратари зарадити

Горан Ђаковић сматра и да ће ова година бити исплатива ратарима.

"Имали смо одличну сетву пшенице – 630.000 хектара. Занимљиво је да је порасла производња сунцокрета. Ако хоћете да имамо јефтиног и доброг уља, ово је оно што нам треба", објашњава Ђаковић.

Истиче да ће и уља, шећера, брашна и меса бити у довољним количинама, те да ће бити много јефтинији него у западној Европи.

Каже да је тренутна цена пшеница 35 динара без ПДВ-а. "То је берзанска роба. Ако неко сада има пшеницу и жели бољу цену, по мени је потребно да је сачува. Ако жели неки новац да заради сада нека прода део. Има могућност и да прода држави, која плаћа 40 динара", наводи Ђаковић.

Да ли ће хлеб да поскупи

Сматра и да хлеб за сада неће поскупети, као и да неће драстично да се мења.

"Може за пар динара да оде горе, уколико горе буде отишла и цена пшенице. Треба имати у виду да је кренула пшеница из Украјине да се извози, што је утицало на смањење цене на светским берзама", објашњава агроаналитичар.

Ђаковић каже и да ће извоз воћа премашити милијарду евра за ову годину, те да је берба између 60 и 70 одсто завршена, што значи да је око 70.000 тона убрано.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво