Читај ми!

Да ли задужени у доларима доживљавају "швајцарски сценарио"

Евро и амерички долар изједначили су се први пут за 20 година и од данас један евро вреди тачно један долар, што значи да је вредност евра нижа за више од 12 одсто у односу на вредност с почетка године, објавио је Си-Ен-Ен. Ова вест позитивна је за Америку и њене држављане који раде у Европи, као и за све оне који зарађују у доларима, али негативна за целокупну светску економију. Стручњаци у Србији упозоравају да задужени у доларима доживљавају "швајцарски сценарио".

Професор Београдске банкарске академије Дејан Ерић каже за РТС да је раст долара постао глобални проблем који дотиче многе земље, па тако и нашу, нарочито грађане који имају стамбене кредите.

"За дужнике почев од становништва преко привреде и државе, свих оних који имају кредите који су индексирани у доларима ово није добра вест зато што рата расте", наводи Ерић.

Објашњава да ово многи грађани осећају, нарочито они који имају стамбене кредите.

"Повећење референтне каматне стопе као што је еурибор има своје импликације у математици путем које се врши обрачун каматних стопа тако да је многим грађанима дошло до повећања рата баш због тога", објашњава Ерић.

Са друге стране, додаје он, за оне који извозе у доларима ово је добра вест.

"Онај ко извози у доларима за њега је ово добра вест зато што је пре три месеца за 100 долара добијао 107 динара, а сада добија 117 динара", оцењује Ерић.

Указује да живимо у једном неизвесном свету у сваком погледу - геополитичком и економском, да је раст долара постао глобални проблем који дотиче многе земље, па тако и нашу, те да ова ситуација личи на швајцарски сценарио зато што имамо повећање курса долара.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво