Читај ми!

Радови на београдском и нишком аеродрому - циљ да Србија постане чвориште авио-саобраћаја

Модернизацијом и проширењем капацитета аеродрома у Београду и Нишу, Србија ће постати најважније саобраћајно чвориште Југоисточне Европе, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, где је обишао новоотворени Терминал Ц. Са директорима два највећа аеродрома у земљи разговарао је о инфраструктурним радовима и о ситуацији у авио-сектору.

Реконструкција приступних саобраћајница и паркинга на аеродрому "Никола Тесла" већ две године диктира и ток саобраћаја, а жале се и пешаци јер су прилази и стазе ка терминалима сада лоше и до њих се тешко стиже. Завршетак радова очекује се почетком следећег лета.

"Ја бих желео да кажем и да замолим наше грађане да покажу мало стрпљења. Да ли желимо да имамо највећи хаб, не само на Блакану него у источној Европи? То ће бити аеродром у Београду. Да ли желимо да аеродром Ниш буде модеран мали аеродром? Желимо. Да ли желимо да Ер Србија буде јачи бренд него што је ЈАТ био седадесетих година? Не можемо то да остваримо без подршке грађана. Стрпимо се годину или две и имаћемо најјача аеродромска предузећа у источној Европи", објаснио је министар грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Тренутно се на аеродрому гради такозвана уметнута писта дужине 3.500 метара, на коју ће док се не сагради нова слетати авиони. Асфалтирају се коловозне конструције и постављају инсталације за ново осветљење.

Видљиво је и проширење старих терминала, који ће после реконструкције имати више од 100.000 квадратних метара.

"Веома смо задовољни и поносни на оно што чинимо да побољшамо услугу на аерордому 'Никола Тесла'. Радови теку по плану и спремни смо за следећу фазу која ће уследити након друге фазе у којој се ради на проширењу терминала, повећању паркинг места и инфраструктуре на аеродрому", истиче генерални директор Аеродрома Никола Тесла Франсоа Беризо.

Проширење аеродрома "Константин Велики" 

Изградња новог терминала аеродрома "Константин Велики" у Нишу почела је у марту ове, а биће завршен у пролеће 2024. У плану је прошрење аеродрома са посетојећих четири на девет платформи, као и изградња прилазног путничког терминала.

"Наша највећа и најзначајнија инвестиција у овом тренутку јесте изградња терминалне зграде на аеродрому 'Константин Велики' у Нишу и управо овакви пројекти нам помажу да од старијих и искуснијих колега научимо шта је то што је у свету сада модерно шта је то што треба примењивати у изградњи како би нашим путницима пружили исти онај комфор какав имају широм света", каже генерални директор Аеродрома Ниш Михајло Здравковић.

Модернизација београдског аеродрома биће праћена изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода, гасне енергане и соларне електране. Циљ је да аеродром постане главно чвориште авиосаобраћаја Југоисточне Европе са годишњим капацитетом до 15 милиона путника.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара