Читај ми!

Непредвидиво тржиште гаса, мегават-сат све скупљи – како ће Србија прегрмети зиму

Цена нафте је у паду, барел је око 100 долара, што је 15 одсто мање него прошле седмице. Цена гаса је задржала висок ниво, премашује 1.700 долара, и струја све скупља. Да енергетска криза не попушта потврђује и чињеница да се Брисел не одриче ни гаса ни нуклеарки. То је зелена енергија, потврдио је коначно и Европски парламент. Председник Вучић каже да се улажу велики напори да наша земља прегура зиму, а највише проблема има са обезбеђивањем горива.

Енергетска ситуација у Европи све је тежа. Тржиште гаса је непредвидиво – и по цени и по питању снабдевања. Српски председник оцењује да ће бити и вишеструко скупљи него сада, па морамо на време да се обезбедимо.

"Узмимо цену на зиму од 4.000 долара по четири месеца, просечно по 15 милиона кубних метара гаса имамо. То је шест милијарди евра само за то – само да бисте разумели. То је скоро половина буџета Републике Србије, само да купимо за четири месеца гас по берзанским ценама, а притом су то смањена очекивања колико ће стварна цена да буде. Зато вам говорим о лудилу које нас чека", каже председник Србије Александар Вучић.

Највећи изазов је, каже, обезбедити довољне количине бензина и дизела, па је зато држава привремено забранила њихов извоз. За угаљ је најтеже наћи транспорт, струју је тешко унапред уговорити, а мегват-сат је све скупљи, премашује 360 евра.

"Реална тржишна цена, а данас смо на једиственом европском тржишту електричне енергије, девет пута је већа од оног што ми плаћамо. Сада је питање: ако повећамо цену струје, биће тежак удар на буџет грађана. Хајде да повећаш 6, 7, 8 посто, што није страшно, али то нам мало значи, скоро ништа ако видите разлике. Ако повећате за 100 цену струје, то сиротиња не може да плати. Инфлација оде у небеса. А дизел неће нико да увезе јер су ниске цене, нису тржишне јер их ми контролишемо, а не можемо да их пустимо због инфлације, буквално катастрофа како год да окренете, и то издржавамо финансијски", каже Вучић.

После ремонта Северног тока, министри енергетике Европске уније 26. јула разматраће ситуцију са гасом како би попунили складишта. Брисел је потврдио да 12 чланица већ има проблема са снабдевањем и да Унија мора бити спремна и за потпуни прекид дотока руског гаса.

"Комисија ради на европском плану за ванредне ситуације. Ми ћемо тај план и представити до средине јула. Државе чланице имају националне планови за ванредне ситуације. То је добро, али мислим да нам је потребна европска сарадња, односно заједничка акција свих 27 чланица. Морамо да обезбедимо да у случају потпуног поремећаја, гас тече тамо где је најпотребнији", каже Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Због гаса, Аустрија је одржала и ванредну седницу Националног савета за безбедност. Увели су стратешке резерве тог енергента и прицип "користи или губиш" складишта која се не напуне.

Руски "Гаспром" је први на удару за одузимње складишта ако не напуни своју половину капацитета.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара