Читај ми!

Каквог је квалитета свињско месо и како увоз заменити већом производњом

У Србији се не производи довољно свињског меса за потребе домаћег тржишта. Потребе су око пет милиона свиња годишње, а има их два милиона. Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе истиче да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у организовану домаћу производњу. Наглашава и да је домаће свињско месо изузетног квалитета.

Свињарство је већ три године у кризи - 2019. године појавила се афричка куга, 2020. светска пандемија коронавируса, а прошле је велики негативни утицај имало поскупљење основних протеинских хранива.

Ненад Будимовић је истакао за РТС да је производња свињског меса у Србији око 380.000 тона на годишњем нивоу и да то обезбеђује око пет милиона товних свиња.

То је, наводи, око 90 посто самодовољности производње, што значи да Србији недостаје десет посто, јер то није само свеже месо него и оно које иде у прераду.

Додаје да Србија увози свеже свињско месо за прераду и производњу трајних и полутрајних производа у кланичној индустрији. 

Свињско месо се увози из ЕУ и углавном око 70 посто из Шпаније, Немачке, Данске и Мађарске. 

Указује да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у организовану домаћу производњу. 

Стратешки циљ је указује да проузводња свиња буде буде рентабилна за фармере, кланичаре и трговце. Да та цена буде равноправно подељена на три дела и да зараду равноправно поделе.

"Ми смо упутили одређене иницијативе да се олакшају услови производње. Није све у подстицајима, подстицаји су добри и многи фармери кажу да би их се и одрекли када би се уредили односи у произвидњи", рекао је Будимовић.  

Каквог је квалитета свињско месо

"Наше свињско месо је изузетног квалитета зато што компаније које послују у Србији производе производимо изузетно квалитетну храну за животиње које даје квалитетно месо. Ми користимо генетски немодификоване биљке у исхрани животиња и то је посебан квалитет", нагласио је Будимовић.

Што се тиче увезеног меса, истиче да је сигурно да се оно контролише по правилима које налаже закон.  

Свињско месо је каже, од почетка кризе поскупело 25 до 30 одсто поскупело, а утицале су цене између осталог енергије, заштитних средстава, минералних ђубрива, амбалаже, транспорта.  

"Србија има довољно свега, има услове за производњу довољне количине кабасте  и концентроване хране и то треба материјализовати", закључио је Будимовић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво