Читај ми!

ММФ оценио да Србија има добар систем за управљање у кризним ситуацијама

ММФ је доносећи одлуку о успешном завршетку другог разматрања договореног економског програма Србије оценио да наша земља има добар систем за управљање у кризним ситуацијама, изјавила је гувернерка Народна банке Србије Јоргованка Табаковић, која се састала са генералном директорком ММФ-а Кристалином Георгијевом.

Кристалина Георгијева је нагласила да је Србија заслужила поштовање, посебно имајући у виду добре макроекономске основе које су креиране у претходном периоду, саопштила је НБС.

Јоргованка Табаковић је рекла да је ММФ, такође, оценио да средњорочни изгледи раста у Србији остају повољни захваљујући посвећености власти структурним реформама.

Гувернерка Табаковић се јуче састала и са министром финансија Швајцарске и чланом швајцарског Савезног већа Улијем Маурером, као и са гувернером Швајцарске народне банке Томасом Јорданом.

Током састанака разговарали су о комплексним актуелним условима и неопходности сарадње.

Георгијева је нарочито истакла вољу и снагу у Србији да се донесу непопуларне али неопходне мере које су допринеле стабилизацији јавних финансија, а затим и динамичном расту по којем је Србија препозната.

Она је похвалила и раст који је Србија забележила прошле године као и укупан пројектовани средњорочни макроекономски оквир за Србију.

Георгијева се осврнула и на неопходност превентивног деловања од стране носилаца политика у свим земљама као и на чињеницу да су услови у којима централне банке доносе одлуке изузетно изазовни.

Србија препознатљива по економској и финансијској стабилности 

Гувернерка Јоргованка Табаковић информисала је Георгијеву о снажном напретку који је Србија забележила у претходних 10 година, током којих је постигла и очувала макроекономску стабилност.

Навела је и да "убедљива победа председника Србије Александра Вучића на овогодишњим априлским изборима, као и већинска подршка народа политици СНС, значи и наставак потврђено добрих политика за напредак Србије и очување предвидивости пословног амбијента".

"Данас је Србија препознатљива по стабилности, економској, финансијској - стабилном курсу динара према евру, а овај стуб стабилности очували смо током свих глобалних криза у претходних 10 година, а није их било мало. Србија је данас препознатљива и по великим улагањима у инфраструктуру, уз капиталне инвестиције које премашују седам одсто БДП-а. Све то, уз укупну стабилност, допринело је да око 60 одсто страних директних инвестиција на Западном Балкану буде усмерено у Србију", рекла је она.

Разговор је вођен и о актуелним глобалним условима које карактерише раст светских цена нафте и хране, о адекватним одговорима политика на актуелне изазове и перспективама раста и развоја.

Табаковић је говорила о брзој реакцији носилаца политика у Србији како би се обезбедила сигурна понуда енергената, помогло привреди да боље послује у актуелним условима и како би се ублажио пренос високих глобалних цена примарних производа на домаће тржиште.

Током састанака је посебно наглашена и економска сарадња између Србије и Швајцарске уз чињеницу да швајцарске фирме у Србији данас запошљавају више од 12.000 радника и да су стране директне инвестиције из Швајцарске премашиле две милијарде евра.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара