Читај ми!

Пред радницима "Фијата" две понуде, у понедељак почиње изјашњавање

За око хиљаду радника крагујевачког "Фијата" две понуде на столу. Прва опција је континуирани рад у наредна 24 месеца у једној од четири "Стелантисове" фабрике у Европи, а друга, која важи само за Словачку, могућност да у наредне две године три месеца раде, а месец дана буду код куће, потврдио је за РТС Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката крагујевачког "Фијата" након данашњег састанка са послодавцем.

Прецизирано је и да за обе понуде предвиђају укупни бонус од 17.000 евра, загарантован посао по повратку у Крагујевац, као и да породице запослених имају здравствено осигурање док они раде у иностранству.

Како је договорено, пријављивање заинтересованих радника "Фијата" за иностранство почиње у понедељак и трајаће до петка.

Подсетимо да је до сада око 500 радника проглашено технолошким вишком и њима су исплаћене отпремнине од 790 евра по години стажа у "Фијату", а они који су радили и у "Застави" за тај период су добили по 500 евра по години.

Уз то, у крагујевачој фабрици ће током транзиционог периода, односно до почетка производње новог електричног аутомобила током 2024. године, остати 500 запослених, међу којима су и они из заштићених категорија.

Синдикалци очекују наставак преговора са државом у понедељак.