Читај ми!

Узелац о штедњи: Не купујте помфрит, већ љуштите кромпир

Како да изађемо на крај с поскупљењима сада када већина живи од првог до првог у месецу, а плата не прати степен инфлације. Уредник економског портала Каматица Душан Узелац каже за РТС да је довољно да нека велика земља забрани извоз своје хране па да то поремети цене на тржишту у целом свету. Саветује промену финансијских навика – "не треба куповати помфрит ако већ можемо да ољуштимо кромпир".

Душан Узелац каже за РТС да ћемо појефтинити потрошњу и сачувати буџет тако што ћемо одустати од неког комфора који смо имали до сада.

Она прецизна и јасна математичка логика нема много смисла када данас покушавамо да ускладимо примања и трошкове. Да ли постоји нека друга вештина која би могла да нам помогне у томе?

- Довољно је да данас нека велика земља забрани извоз своје хране па да то поремети цене на тржишту у целом свету.

То значи да ће доћи до повећања цена неких производа. Значи да ће наш новац бити мање употребљив, нећемо моћи да купимо све што смо куповали.

Да ли можемо да се припремимо за то, и како?

- Променити неке финансијске навике. Кад кажем финансијске навике, мислим на конкретну потрошњу. Примера ради, не треба куповати помфрит ако већ можемо да ољуштимо кромпир.

То је можда и показатељ како смо ми из неког периода када је било стандардно на један начин трошити намирнице прешли на комфорнији начин који је скупљи.

То је начин како се вратити назад, како појефтинити потрошњу, како сачувати буџет – тако што ћемо преузети неке ствари и одустати од неког комфора који смо имали до сада.

То није савет који може да нас обрадује, али указује на реалност?

- Погледајте само колико су домаћице одустале од зимнице. Комфорније је да се купи тегла краставаца, паприке и ајвара. То ће можда бити на удару јер ће тај буџет којим ћемо располагати можда бити краћи за неке ствари па ћемо се вратити и на те врсте припрема.

Али, ни то није ништа страшно. Можда ће у први мах пореметити комфор, али преживећемо. Неће бити ништа страшно.

Шта стручњаци кажу о степену инфлације која је пред нама?

- Неке глобалне процене су да ће инфлација бити двоцифрена. То нико сад не може да предвиди зато што постоји спектар механизама за сузбијање инфлације.

Почевши од референтних каматних стопа централних банака где је амерички Фед већ одреаговао, Централна банка Србије је већ одреаговала, Европска банка није још одреаговала.

То је оно што утиче превентивно на развој економских токова, па тако и на саму инфлацију.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара