Читај ми!

Покренута прва кредитна линија за запошљавање осетљивих социјалних група

Европска инвестициона банка и Уникредит банка покренуле су прву кредитну линију за запошљавање осетљивих социјалних група. Тридесет милиона евра намењено је за кредитирање микро, малих и средњих предузећа.

Жене старије од 45 година, бивши затвореници, Роми, ЛГБТ групе, млади - само су неке од рањивих група којима ће од сада бити доступни кредити.

По петнаест милиона евра обезбедила је Европска инвестициона и Уникредит банка јер, кажу, тако се смањује социјални конфликти у друштву.

"Овим кредитима се истовремено поспешује економија и укључују све групе становништва на тржиште рада. Подстичемо веће укључивање жена у бизнис јер је примећено да су фирме које имају жене у управним одборима 20 одсто ефикасније", објашњава Гвидо Клари директор ЕИБ-а за Југоисточну Европу и Турску.

"Последњих година покренули смо решења за поделу ризика која нам је помогла да пласирамо две и по милијарде евра за 10 хиљада клијената у Југоисточној Европи", истиче директорка Уникредит банке за ЈИЕ Теодора Петкова.

Повереница за равноправност сматра да су жене најостељивија категорија.

"До 30 година када се појавите код послодавца млади сте превише, немате искуства, што је све тачно. Забога, негде морате стећи то искуство и отићи ћете на породиљско одсуство. Наравно, и треба. А после 45-те почињу да вас гледају, мање сте вредни, мање сте ефикасни, мање спремни да учите...Дакле остаје вам од 30-те до 45-те године, златно доба", наглапава Повереница за родну равноправност Бранкица Јанковић.

Министарка за рад саопштила је да је стопа незапослености у Србији једноцифрена и да је од почетка године до данас 32.000 људи добило посао а припадало је осетљивим категоријама на тржишту рада.

"За ову годину смо издвојили још већу количину новца за ове активности.У питању је 6,5 милијарди динара и до данашњег дана више од 11.000 људи је добило овакву врсту подстицаја. Истакла бих категорију младих људи који треба да добију што пре шансу да што пре уђу на тржиште рада без обзира на пол, етичку, социјалну припадност. Да се младост најзад вреднује као предност, као енергија", каже министарка за рад, запошљавање и социјално старање Дарија Кисић.

Европска унија подржава пројекат јер се њиме смањују препреке за запошљавање рањивих група али уз задовољење економских аспеката компанија.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво