Читај ми!

Поједностављена процедура за купце-произвођаче енергије за сопствене потребе

Влада Србије усвојила је Уредбу о изменaма и допунaма Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдевача електричне енергије, чиме је додатно поједностављена процедура за производњу енергије за сопствене потребе из обновљивих извора енергије.

Измене Уредбе омогућиће да се додатно скрати процедура и смање трошкови за купце- произвођаче који целокупну произведену електричну енергију користе само за сопствену потрошњу, и не испоручују вишак енергије у преносни, дистрибутивни, односно затворeни дистрибутивни систем, наводи се у саопштењу Министарства енергетике.

У овом случају, грађани или привредни субјекти са статусом купца-произвођача дужни су да снабдевачу поднесу захтев за закључење уговора о потпуном снабдевању или уговора о снабдевању са унапред одређеним количинама електричне енергије за сваки обрачунски период током периода снабдевања, чиме је процедура за ову категорију додатно поједностављена.

У саопштењу се додаје да је купац-произвођач нова категорија учесника на тржишту електричне енергије, која је у правни систем Републике Србије уведена Законом о коришћењу обновљивих извора енергије, усвојеним прошле године.

Новим законом битно је поједностављена процедура стицања статуса купца-произвођача, тако да је, уместо некадашњих двадесет, сада потребан само један корак, истиче се у саопштењу Министарства.
 
До сада је 60 физичких лица и осам правних лица уписано у регистар купаца-произвођача, а укупна инсталисана снага којом располажу сви купци-произвођачи износи 2,12 MW. Такође, према подацима ЈП "ЕПС Снабдевање" и "Елeктродистрибуције Србије", поднети су захтеви за закључење уговора и прикључење још 25 мегавата.
 
Увођењем института купца-произвођача грађанима и правним лицима се, као крајњим купцима, омогућава да производе електричну енергију за сопствене потребе и тако смање рачуне за електричну енергију, истовремено постајући активни учесници у процесу енергетске транзиције.

Укључивањем потрошача који троше сопствену енергију из обновљивих извора смањују се губици у мрежи и доприноси повећању енергетске независности и безбедности, као и очувању здраве животне средине, наводи Министарство енергетике.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи