Читај ми!

Жетва пшенице у пуном замаху, колики се приноси очекују

Врели дани убрзали су почетак жетве пшенице, а многи пољопривредници имају проблем јер не знају шта ће са прошлогодишњим количинама. Председница Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић навела је за РТС да се ове године очекује род од око три милиона тона и приноси већи од петогодишњег просека.

Председница Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић рекла је да је жетва пшенице у пуном замаху, а уколико се настави истим темпом и ако временске прилике буду дозволиле, биће завршена за десетак дана.

"Ове године нас очекује нешто мањи род него прошле године, што није неочекивано, јер смо прошле године имали рекорд у производњи од 3,4 милиона тона. Очекујемо род од неких три милиона тона и приносе који су већи од петогодишњег просека", навела је Сунчица Савовић.

Говорећи о проблемима са којима се суочавају пољопривредници, Савовићева је навела да су то пуни силоси, али и ликвидност на ниском нивоу.

"То су два највећа проблема у житарском сектору. Што се пуних силоса тиче, прилично смо закаснили, али држава би могла сасвим слободно, без бриге за снабдевеност домаћег тржишта и наших грађана, да у овом тренутку сасвим ослободи извоз пшенице", истакла је Сунчица Савовић.

Друго решење би, додала је, било да држава, која уобичајено преко Републичке дирекције за робне резерве купује одређене количине пшенице, уместо пар десетина хиљада тона, изађе на тржиште са пар стотина хиљада тона, што би смањило притисак на силосе.

Савовићева је објаснила да је у овом тренутку неопходно да се, уколико се ништа не буде променило, прошлогодишње залихе пшенице и овогодишњи род помешају.

"У нашим силосима се, поред залиха пшенице старог рода од преко 700.000 тона, новог рода пшенице који стиже, налази и преко 650.000 тона кукуруза. Такође, жетва јечма је на самом крају и јечам је већ у силосима. Мешање старог и новог рода пшенице ће бити нужно, што ће са собом донети проблеме о којима причамо већ претходних пар месеци", навела је Сунчица Савовић.

Истакла је да се за прошлогодишњи род пшенице не може тражити решење у извозу зато што извозна тражња за старим родом не постоји и није постојала ни пре месец дана, а да може доћи до проблема са очувањем квалитета уколико се меша стари и нови род који нису истог квалитета.  

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара