Читај ми!

Потписан споразум о изградњи ауто-пута од Београда до Темишвара

Српска и румунска страна потписале су споразум о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд–Ватин и ауто-пута Темишвар–Моравица. Тиме је начињен први корак ка успостављању везе између Србије и Румуније директним повезивањем. Почетак радова најављен је за 2024. годину, а вредност пројекта који би требало да буде завршен за три године је око 450 милиона евра.

Путни правац Београд–Панчево–Вршац–Ватин до границе са Румунијом, представља део попречне везе између два усвојена европска коридора, чијим би се осавремењивањем створили повољнији услови за друмски саобраћај између Темишвара и луке Бар.

Дужина трасе на српској страни је око 65 километара, а процењена вредност пројекта око 450.000.000 евра. Почетак радова планиран је за 2024. годину, а рок за завршетак 2027. година.

Румунска страна треба да изгради 73 километра ауто-пута.

"Од 2016. године и нешто раније постоји снажна воља да Београд, али и Панчево и Вршац, повежемо са Темишваром. У Влади РС имате снажног пријатеља и наша стратешка одлука је да овај пројекат изведемо до краја. Желео бих на овом месту да истакнем велику захвалност за подршку Румуније принципима међународног права и територијалног интегритета Републике Србије", рекао је министар грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Томислав Момировић.

Министар је рекао и да ће, изградњем ауто-пута од Београда до Темишвара моћи да се стигне за сат времена.

Министар транспорта Румуније Сорин-Михаи Гриндеану рекао је да је потписивање меморандума јако битно зато што се прелази из једне етапе у другу – на почетку је било речи о градњи брзе саобраћајнице, а сада је реч о изградњи најмодернијег ауто-пута.

Изразио је уверење да ће се током наредне године одлучити ко ће градити ауто-пут и додао да је реч о европском финансирању.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво