Читај ми!

Цене нафте пале више од два одсто

Цене нафте су наставиле да се повлаче спустивши се за више од два одсто, јер инвеститори поново анализирају процене ризика од рецесије и потражње за горивом због подизања камата у великим економијама.

Нафта Брент за јулску испоруку (фјучерс уговори) пала је за 2,5 долара или 2,3 одсто, на 109,22 долара за барел, а америчка сирова нафта WTI је појефтинила за 2,6 долара или 2,7 процената, на 103,46 долара по барелу.

Цене оба међународно референтна типа нафте су ослабиле за чак три долара по барелу у раним јутарњим сатима на азијском трговању, након пада од око 3,0 процента на претходној сесији, спустивши се на најнижи ниво од средине маја.

"Тржишта нафте су под притиском јер су инвеститори забринути да ће повећање америчких каматних стопа зауставити економски опоравак и пригушити потражњу за горивом", каже Казухико Саито, главни аналитичар компаније "Фуџитоми Секјуритиз".

Према његовој процени, WTI нафта би могла да падне испод 100 долара по барелу у САД пре празника 4. јула.

Аналитичари брокерске компаније "Хаитонг Фјучерс" објавили су да би у ближој будућности могло да дође до повећања понуде јер има "све више података који доказују да је снабдевање руском сировом нафтом мање погођено санкцијама него што је већина људи раније процењивала".

Руски председник Владимир Путин изјавио је у среду да је Русија у процесу преусмеравања своје трговине и извоза нафте ка групи земаља у развоју БРИКС-а након увођења западних санкција.