Читај ми!

Чадеж: Нема потребе да грађани размишљају о томе да ли ће имати хране

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да је потражња у продавницама стабилизована и да људи више не праве залихе. Наглашава да хране има довољно и да није потребно да грађани размишљају о томе да ли ће је бити, али упозорава да замрзнуте цене основних животних намирница могу довести до потешкоћа у снабдевању и логистици, као што се већ десило са брашном и шећером.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да је веома важно што ће се три лидера иницијативе "Отворени Балкан" заједно појавити на самиту у Бриселу јер је, како истиче, "Отворени Балкан" осим олакшица за грађане и привреду донео ново поверење између лидера земаља региона.

Наглашава да је веома добро што тројица лидера разговарају и што су разматрали све проблеме који постоје и који предстоје.

"Чини ми се да је то јако важно, јер сви ми делимо исте проблеме и када гледамо однос Европске уније према овом региону и региона према Европској унији, видимо да се не разликују много проблеми Тиране и Брисела, Београда и Брисела или Скопља и Брисела", наводи Чадеж.

Истиче да је важно да Европска унија на нови начин сагледа регион и каже да је пословна заједница из целог региона предложила да се ка Унији иде у неколико корака и да док државе нису спремне за пуноправно чланство може да буде направљен први корак – да ЕУ понуди региону пре свега улазак у Економску европску заједницу.

"То значи да би наша привреда и наши грађани уживали четири слободе, попут грађана Исланда или Норвешке. И Аустрија и Шведска и Финска су ушле прво у европски економски простор, а затим су постале пуноправни чланови", објашњава Чадеж.

Каже да се нада новом почетку и када је питање расподела средстава из европских фондова.

"Када погледате ИПУ 2 и количину новца која је опредељена за све земље Западног Балкана између 2014. и 2020. године, то је негде око четири милијарде евра. Само Хрватска, као земља чланица, у истом том периоду добила је 11 милијарди евра", наводи Чадеж.

Сматра да не може да се говори о суштинским променама и јачању привреде и конкурентности ако постоји та врста диспаритета.

"Потражња стабилизована, људи не праве залихе"

Марко Чадеж наводи да извоз Србије расте и да се највише извози на територију Европске уније, али да расте извоз и на друга тржишта.

Истиче да се више и увозило, јер се Влада припрема за тежак зимски период који долази, па углавном увози енергенте.

Што се тиче ситуације у продавницама, Чадеж поручује да се сваки дан прати потражња у малопродаји и да се први удар смирио.

"Сама потражња је стабилизована, људи не праве залихе. Нема ни потребе да се праве, јер када погледате колико хране имамо у производњи, у силосима и магацинима, нема проблема и има је довољно. Није потребно да грађани размишљају о томе да ли ће имати хране", наглашава Чадеж.

Када су у питању цене, каже да тренутно замрзнуте цене основних животних намирница могу довести до потешкоћа у снабдевању и логистици, као што се већ десило са брашном и шећером.

"То је решено на тај начин што су произвођачи пристали да производе више и да са ценама са којима не могу да послују са великим добитком и даље снабдевају тржиште, али то је нешто што не може вечно да траје", упозорава Чадеж.

Што се тиче инфлације, каже да то, нажалост, није нешто на шта може много да се утиче.

"Инфлација је највише везана за раст цена енергената. Остаје да се види како ће се кретати у наредном периоду. Чини ми се да можемо да очекујемо благи раст нафте и нафтних деривата", закључује Чадеж и истиче да од тога зависи и како ће се кретати остале цене.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво