Читај ми!

Недимовић: Имаћемо довољно пшенице за цео Балкан

Почела је жетва јечма у Србији, ускоро ће и пшенице. С друге стране, пандемија коронавируса и криза у Украјини изазвали су глобалне несташице хране и инфлацију. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће принос пшенице у Србији бити бар три милиона тона, што је довољно за цео Балкан.

Министар Бранислав Недимовић каже да се кренуло са жетвом јечма, да ће принос бити бољи од десетогодишњег просека, мада не и рекордан. За десетак дана почиње и жетва пшенице.

"Очекујем добру производну годину за пшеницу, бар три милиона тона приноса, зависи од метеоролошких услова. Али у свету су огромни потреси на тржишту хране, ми морамо да водимо рачуна као држава шта се дешава. Ми јесмо велики произвођач хране и произведемо два и по пута више пшенице него што нам је неопходно, али не треба због извоза да у Србији останемо без брашна и пшенице", навео је министар.

Недимовић каже да ће Србија имати довољно пшенице за цео Балкан.

"Србија потроши 1,3 до 1,5 милиона тона и за хлеб и за све остало, остало иде у извоз", рекао је Недимовић појашњавајући да то значи да имамо пшенице за две и по Србије.

Никад већа откупна цена малина 

Коментаришући цену малина, Недимовић је рекао да откупна цена никад није била већа – 600 динара у ваљевском и шабачком крају, где се прво бере малина.

Наводи да Србија има 20.000 хектара малињака, при чему 97 одсто малина оде у извоз, највише у Француску и Немачку.

Недавне временске непогоде оштетиле су путеве у ивањичком и ариљском крају, а министар обећава да ће држава већ сутра или прекосутра помоћи да се штета на инфраструктури санира.

Најавио је и да ће у сарадњи са Министарством пољопривреде Републике Српске од града бити заштићен запад Србије, баш како је заштићен и ваљевски крај. За аутоматску противградну заштиту је у ту сврху издвојено преко 40 милиона евра.

Нађен пут за извоз до Русије 

Недимовић је рекао и да је Србија извезла више јагода у претходних месец дана, него у истом интервалу прошле године када није било рата. Роба иде до Русије преко Турске и неких балтичких земаља, а отклоњен је и проблем са извозом јабука, каже Недимовић.

Цене основних животних намирница замрзнуте су још десетак дана.

"Ситуација није наивна. Ово што се сада дешава на тржишту хране у свету је дечја игра у односу на оно што ће бити за шест месеци или годину дана. Није било сетве у деловима Украјине, а питање је да ли ће бити жетве, а Русија је забранила извоз кукуруза и пшенице", подсећа министар. 

Истиче да је потребна потпуна будност свих институција и подсећа да су донете тромесечне квоте за извоз.

"Морамо да балансирамо, не сме да се догоди да буде да смо произвели, а ми да немамо. У Србији мора да буде свега и да имамо довољно за комшије на ‘Отвореном Балкану’", закључио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво