Читај ми!

"Руски Давос" - упркос забрани учествује и председник америчке привредне коморе

"Нове прилике у новом свету" слоган је овогодишњег економског форума који се четврт века одржава у Санкт Петербургу. Рат у Украјини битно је изменио списак учесника - на њему нема западних представника. Прилике за економску сарадњу и повезивање траже се највише у регионима Азије, Блиског истока и државама некадашњег Совјетског Савеза. На сарадњу са источним партнерима рачуна и Србија коју на форуму представља министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Позив за учешће на "руском Давосу" послат је на 190 адреса. Одазвала се половина, подаци су организатора. Мању гужву у односу на прошлу годину приписују и томе што је пут до Русије отежан забраном летова из бројних земаља.

Највише представника прошле године имале су Америка и Катар који је био земља партнер. Овогодишњи партнер форума је Египат, а Сједињене Државе одлучиле су да бојкотују форум у Санкт Петербургу.

Бизнис испред политике ставио је председник Америчке привредне коморе у Москви који је дошао упркос забрани. Каже да је за 30 година живота у Русији научио да не паничи у кризним ситуацијама, а у томе му помажу и бројеви. Од почетка рата, наводи, тек 12 одсто америчких компанија напустило је Русију, четири одсто о томе размишља.

"Готово 85 одсто компанија остаје, неке смањују обим пословања, али га неке увећавају. Тако да је ситуација у Америчкој привредној комори у Русији разнолика, а ми смо ту да помогнемо свима. Покушавамо да редовно информишемо чланице о томе како на њихово пословање утичу руски прописи и закони и да ли су погођене санкцијама", истиче председник Америчке привредне коморе у Русији Роберт Ејџи.

За 67 одсто увећана трговинска размена Србије и Русије 

Санкције Руској Федерацији није увела Србија. Током прва четири месеца ове године трговинска размена две државе увећана је за 67 одсто у односу на исти период прошле године. Разлог је увоз енергената, сировина и минералног ђубрива из Руске Федерације.

Форум је био прилика за разговоре са неколико руских министара о даљој сарадњи.

"Све везано за пољопривредну производњу, производи из машиноградње, нове технологије, иновације и ИТ све то нам ова сарадња омогућава. Долази нам тешка година, енергетски тешка за целу Европу, и питање ниске цене електроенергије, питање снабдевања гасом, угљем, нафтом - биће од примарног значаја за сваку европску земљу и Србија је захваљујући личним односима председника Вучића и братским односима са руским народом можда у најбољој позицији у Европи за ову зиму и за следеће зиме", рекао је министар Поповић.

Министар индустрије и трговине Руске Федерације Денис Мантуров рекао је да РФ рачуна на реализацију договорених пројеката у области машинске производње, достављања вагона и авио-технике.

"Верујемо у обострану корист и на Србију гледамо као на поузданог партнера у Европи", поручио је Мантуров.

Иако је битно утицао на руску и светску економију, рат у Украјини није доминантна тема Петербуршког форума. У родни град сутра стиже Владимир Путин који ће се, традиционално, обратити на пленарној седници.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво