Читај ми!

Скупље банкарске услуге и накнаде, колико ће грађани због тога имати веће дажбине

Поједине банке ових дана обавештавају клијенте о поскупљењу накнада и тарифа пре свега везано за плаћања. Народна банка указује да у односу на прошлу годину повећани приходи банака од провизија. Банке упозорава да, наизглед краткорочна добит, може дугорочно негативно да утиче на њихово пословање и одлазак клијената.

Инфлација је закуцала на врата банака, а банке на врата клијената с поруком да стижу скупље накнаде за вођење рачуна, за обавештења до чекова и провизија за подизање готовине на банкоматима. Банкари кажу да је светска криза угрозила  и њихово пословање.

"Рецимо рентирање, закуп простора, то је један трошак који расте, затим имамо плате појединих стручњака који су специјалисти за одржавање сложених информационих система. Те стручњаке траже само банке него и друге компаније којима је тај кадар потребан", каже Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије.

Указује и да је јак утицај нове кризе која је покидала поједине ланце снабдевања.

"С обзиром да се чипови производе на једном месту наравно да је то утицало и на инпут који се зове хардвер и то сигурно 20 до 30 одсто", каже Васић.

И када то саберемо, додаје он, онда добијемо да су неке банке повећале своје цене. 

Само вас посматрамо, порука је Централне банке банкарима.

"Народна банка Србије ће надзирати да ли се банке придржавају одредаба уговора закључених с клијентима, као и да ли послују у складу с прописима. Као институција надлежна за очување стабилности, Народна банка неће дозволити да се на било који начин наруши постигнута финансијска стабилност и угрози систем штедње у земљи", наводи НБС.

Клијентима ће, кажу, наставити да олакшавају пребацивање из банке у банку ако то желе. Банке, кажу упућени, већ две године не остварују профит какав желе њихови акционари.

"Мислим да се превасходно оправдање налази у томе што су опали приходи од камата. И да се банке на тај начин преоријентишу због смањене профитабилности у 2021. години. То је за неких скоро 20 одсто мања профитабилност у односу на период пре короне. Репер је 2019. година и да се та резерва тражи у повећању ових фиксних проовизија и накнада које неосетно и неприметно сви плаћамо", рекао је Зоран Грубишић, професор Београдске банкарске академије.

По закону, клијенти морају да буду на време информисани и да имају могућност избора.

Од 2019. године, Народна банка објављује упоредне тарифе за све платне услуге. Оне постају све значајнији критеријум за одабир банке, јер у каматама за позајмице више нема битне разлике.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво