Читај ми!

Илон Маск има суперлош предосећај, тражи отпуштања у "Тесли"

Извршни директор "Теслe" Илон Мaск је у имејлу који је упутио својим директорима навео да има "суперлош предосећај" о стању економије. Каже да треба отпустити око 10 одсто радника у производњи електричних аутомобила. Акције компаније забележиле пад на берзама.

Порука, послата у четвртак и насловљена "Обуставите запошљавање у целом свету", стигла је два дана након што је милијардер обавестио запослене да морају да се врате на радна места или да оду из компаније.

Према годишњем извештају, Маскова компанија "Тесла" је крајем 2021. запошљавала скоро 100.000 људи, што у седишту, што у њеним подружницама.

Акције "Тесле" пале су за скоро три одсто у америчкој пре-тржишној берзи у петак, а акције на берзи у Франкфурту пале су за 3,6 одсто након извештаја Ројтерса.

Маск је последњих недеља упозоравао на ризик од рецесије, али његов имејл у коме је наређено замрзавање запошљавања и отпуштање особља била је најдиректнија порука те врсте коју је упутио шеф неког произвођача аутомобила.

До сада је потражња за "Теслиним" аутомобилима и другим електричним возилима била стабилна.

Маск на Твитеру више пута коментарисао рецесију 

Маск је досад више пута коментарисао ризик од рецесије. На конференцији у Мајами бичу средином маја рекао је да ће рецесија бити још гора него што је тренутно.

"Вероватно ће бити тешко - рецимо, годину дана, можда 18 месеци, толико је обично потребно да се направе корекције", рекао је тада.

Крајем маја је у одговору једном кориснику Твитера навео "да је добро што се рецесија ближи". "Будале су предуго биле засипане новцем. Нека банкротства морају да се догоде", написао је тада Маск.

Он је у четвртак учествовао у Твитер препирци са аустралијским технолошким милијардером и суоснивачем Atlassian Plc Скотом Фаркухаром, који је исмевао директиву о повратку у канцеларију као нешто што се радило педесетих година. Позвао је раднике "Тесле" да погледају могућности рада на даљину код њега.

Маск му је тада одговорио да "рецесије служе виталној функцији економског чишћења".

Коментаришући директиву о повратку на посао, оснивач агенције за технолошке таленте Џејсон Стомел рекао је да је могуће да је то "само прикривено отпуштање, што значи да су у стању да се отарасе људи који су исцрпљени".

"(Маск) зна да постоји проценат радника који се једноставно неће вратити", што би, како је рекао Стомел, било јефтиније јер неће бити потребне отпремнине.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво