Читај ми!

Светска банка усвојила нови програм партнерства са Србијом, предвиђено милијарду долара подршке

Одбор извршних директора Светске банке усвојио је данас нови петогодишњи Програм партнерства са Србијом за период од 2022. до 2026. Циљ стратегије је, како је саопштено из Светске банке, пружање подршке за јачање институција Србије ради остваривања снажног опоравка након пандемије, убрзања фискално и еколошки одрживог привредног раста и подстицања инклузивног пружања јавних услуга.

Програм подршке, који је у потпуности усаглашен са амбицијама Владе Србије, предвиђа финансијска средства од милијарду долара и темељи се на макроекономској стабилности коју је Србија стекла уз значајне напоре, саопштено је из Светске банке.

Додаје се да програм пружа подршку за повезивање Србије са другим економијама у региону, повећање продуктивности и конкурентности и јачање људског капитала.

Директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара рекао је да су јачање институција, постепени прелазак на нискоугљеничну привреду и развој људског капитала кључни елементи отпорног опоравка од утицаја глобалне пандемије.

"У исто време, унапређење пружања услуга на локалном нивоу значајно ће допринети повећању социјалне и економске инклузије," додао је Понтара.

Новом стратегијом предвиђена је подршка Србији за јачање институција у циљу унапређења јавне управе и инклузивнијег пружања јавних услуга у климатски отпорном сектору транспортне инфраструктуре, здравства и просвете, са посебним нагласком на подршци економски недовољно развијеним регионима и најсиромашнијим заједницама.

Програм, како се наводи, омогућава остваривање максималних ефеката активности Групе Светске банке као јединствене целине.

У сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) уложиће се заједнички напори ради унапређења пословног окружења, развоја тржишта капитала, израде прописа и пракси за јавно-приватна партнерства и мобилизацију дугорочног развојног финансирања.

Додаје се да ће Мултилатерална агенција за гарантовање инвестиција (МИГА) наставити да пружа услуге осигурања од ризика и гаранције за промовисање прекограничних улагања.

"ИФЦ ће настојати да подржи Србију у наредном таласу формирања јавно-приватних партнерстава у сектору инфраструктуре и тако омогући мобилизацију свежег приватног капитала, иновација и глобалног искуства у областима енергетике, водопривреде и саобраћаја," изјавио је Ари Наим, регионални директор ИФЦ-а за централну и југоисточну Европу.

Додао је да ће циљ ИФЦ-а бити и да обезбеди пољопривредницима и фирмама већи приступ зеленом финансирању и да помогне домаћим компанијама да се укључе у глобалне ланце вредности, чиме ће се на најбољи начин искористити досадашњи успех Србије у привлачењу великих производних инвестиција.

Из Светске банке поручују да нови петогодишљи програм Србији пружа подршку за остварење бржег, зеленијег и отпорнијег раста и већег степена инклузије.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво